A levelezőprogram beállítása « Tartalomjegyzék » Hogyan levelezzünk


Webmail – Freemail

A levelezők jó része nem az eddig bemutatott levelezőprogramokat használja, hanem böngészőjén keresztül ér el valamilyen Internetes szolgáltatást. Úgy nevezzük, hogy webes felületen levelez, vagypedig webmailt használ. Legelterjedtebb szolgáltatás az amerikai Hotmail, hazánkban pedig széles körben elterjedt a Freemail használata. Számos portál kínál ingyenes drótpostafiókot webes felületen keresztül elérhetően.

Nagyon sok Internet szolgáltató azt is lehetővé teszi, hogy előfizetőik nemcsak a szabvány levelezőprogramokkal, hanem webes felületeken is hozzáférhessenek postafiókjukhoz – akkor előnyös ez, ha úton vagyunk és idegen helyről kell elintéznünk a levelezést, ahol bonyolult lenne egy levelezőprogramot beállítani. Ha rendelkezésre áll azonban az Internet elérés és egy böngésző, csak beírjuk a webmail elérés címét és máris beléphetünk postafiókunkba.

A webes felület előnye tehát, hogy bárhonnan elérhető. Hátránya viszont a folyamatos online tevékenység, ami költségekkel jár. Otthoni használatra inkább az előbb ismertetett levelezőprogramok használatát ajánljuk. Az ingyenes levelezőrendszerek közül a Freemail előnye, hogy mindkét módon (levelezőprogrammal és webes felületen) elérhető, valamint az Internet eléréssel nem rendelkezők számára is biztosít telefonos belépési lehetőséget.

Most pedig lássuk, hogyan tudunk webes rendszeren levelezni, következzen a Szabadon a Freemailen képregény!

Először a levelező címét kell beírnunk a böngészőbe:

www.freemail.hu

mely után a következő oldal jelenik meg:

:fm1.jpg

Itt a Regisztrálok gombot válasszuk, és bízzuk rá magunkat a lapra, az utasításait követve tudjuk létrehozni a postafiókot.

A regisztráció első lépése a név, születési idő és egy azonosító (ez lesz az e-mail cím) beírása. Az új lapot a TOVÁBB gombra kattintva kapjuk.

:fm2.jpg

Ne ijedjünk meg, ha a választott azonosító foglalt. Válasszunk egy szimpatikusat, ha a rendszer felkínálja, vagy vissza is léphetünk.

Ezután a bejelentkezéskor az illetéktelenek bejelentkezését megakadályozó jelszót kell begépelnünk, méghozzá úgy, hogy nem látjuk a gépelést eredményét, ezt aztán meg kell ismételnünk.

:fm3.jpg

Ezután kötelezően kitöltendő adatokat kérnek.

:fm4.jpg

Ezt követően adatainkat leelenőrizhetjük, hogy helyesek-e, a jelszavunkat ezután írjuk be.

:fm5.jpg

A következő képernyő a feledékenyebbeknek szolgál segítségül. Itt fel kell tenni egy kérdést, amire csak mi tudhatjuk a választ. Ha elfelejtjük a jelszavunkat, akkor a rendszer az itt megadott kérdést teszi fel, s válaszolva rá bejuthatunk postafiókunkba.

:fm6.jpg

Végül következik a felhasználási feltételek ismertetése, s ha innen tovább megyünk, akkor értesít a rendszer, hogy kész is postafiókunk. A tovább gombbal visszajutunk a nyitó oldalra.

Itt már ki is töltődik az azonosító (a kukac előtti rész), a jelszó begépelése után bejelentkezünk.

:fm7.jpg

Ezzel meg is jelenik a levelező felület.

:fm8.jpg

A fő parancsok a bal felső részen találhatók.

Hogyan írhatunk levelet? Az ÍR parancsra kattintunk.

:fm9.jpg

Ezt követi az előző fejezetben már ismertetett fejléc kitöltése: fájl csatolása esetén a csatol gombra kattintunk.

:fm10.jpg

Csatolandó adatállományt a szokásos Windowsos felületen kereshetjük a adatállományt. Ezt el is küldi a számítógép. Majd megírhatjuk a levél törzsét.

Levelek olvasása

Kattintsunk a bal oldalon az „OLVAS” gombra.

:fm12.jpg

Ha a bejövő leveleinket akarjuk megnézni, akkor ezt a bal felső részen kell kiválasztanunk. Ha az érkezett szövegre kattintunk, lenn a beérkezett leveleink jelennek meg.

:fm11.jpg

Az elolvasott leveleinket törölhetjük, ez visszavonhatatlanul eltűnik a Lomtár ürítése gombra kattintunk.

Érdemes utánajárni, hogy postafiókunkhoz tartozik-e webmail elérés, hiszen egyre több szolgáltató nyújtja ezt is a szabvány levélletöltés lehetősége mellett. Otthoni, irodai használatra a levelezőprogramokat javasoljuk, útközben viszont jó szolgálatot tesz a webmail.


A levelezőprogram beállítása « Tartalomjegyzék » Hogyan levelezzünk

webmail_freemail.txt · Utolsó módosítás: 2006/07/04 11:59 (külső szerkesztés)
 
Hacsak máshol nincs egyéb rendelkezés, ezen wiki tartalma a következő licenc alatt érhető el: CC Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported
Recent changes RSS feed Donate Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki