Különbségek

A kiválasztott változat és az aktuális verzió közötti különbséget mutatjuk.

Összehasonlító nézet linkje

virusok_es_hoaxok [2006/07/04 12:00] (aktuális)
sorszám 1: sorszám 1:
 +[[Csatolt állományok kezelése]] << [[Tartalomjegyzék]] >> [[Levelezőlisták]]
 +----
 +===Vírusok és hoaxok===
  
 +A számítógépes vírusok eredete rendszerprogramozók tréfálkozásaira vezethető vissza, akik azon versenyeztek, vajon hogyan tudják kijátszani egymás tudását, megkeresni a kiskapukat a számítógépek alapszoftvereiben, operációs rendszerében. A kezdeti vírusok mágneslemezeken terjedtek gépről gépre, s fertőzték meg sorban az adott számítógép programjait, „beleírva” magukat a kódba. Annyiban hasonlítanak a biológiai vírusokhoz, hogy szintén szaporán terjednek és több-kevesebb kárt okoznak. Vannak közöttük egészen ártalmatlanok, és léteznek olyanok is, melyek számítógépünk teljes anyagát képesek letörölni. Feltétlenül érdemes védekezni ellenük, és megtenni a lehetséges óvintézkedéseket.
 +
 +A drótposta elterjedése óta a vírusok nemcsak mágneslemezeken, hanem e-mailben is terjednek, hiszen egy elektronikus levél csatolt állománya bármilyen program lehet, akár egy fertőzött szoftver is. Sőt, immár nemcsak az „általános” programok fertőződhetnek, hanem a szövegszerkesztőkben készített állományok, a sokfelé használt Microsoft Word dokumentumai is, kihasználva a Wordbe épített belső programozhatósági lehetőségeket, a makrókat: ezért nevezzük ezeket makrovírusoknak. Mivel gyakori, hogy dokumentumokat küldünk e-mailhez csatolva, érdemes minden beérkező csatolt Word-dokumentumot   * ellenőrizni, hiszen bármelyik lehet „vírusgazda”.
 +
 +A vírusok egyik típusa kifejezetten a levelezéshez kapcsolódik. A féregvírusok (angolul worm-ok) olyan – ártalmatlannak tűnő, figyelemfelkeltő szöveget tartalmazó – levelekben terjednek, melyek csatolt állománya egy picike program, s ezt kíváncsian megnyitva gépünk már meg is fertőződött. Ezt követően a vírus levelezőprogramunk címlistájának összes tagjára továbbküldi magát automatikusan anélkül, hogy észrevennénk. A fertőzés tényén kívül óriási levélforgalmat generál, ebből adódóan képes teljes hálózatokat megbénítani, mint ahogy erre több multinacionális cég levelezőhálózata esetében is volt már példa az utóbbi évek során.
 +
 +Bizonyos féregvírusok ráadásul – visszaélve az Internetes levelezőszabvány egyszerűségével – a feladót is meghamisítják, ezért abban sem lehetünk biztosak, honnan érkezett a fertőzött levél, kinek kellene szólnunk, hogy tisztítsa meg gépét a vírustól.
 +
 +**Hogyan védekezzünk a vírusok támadása ellen?**
 +
 +  * Telepítsünk gépünkre vírusvédő programot ([[CD melléklet]]ünkön megtalálható a német Antivir program, mely privát és non-profit célra ingyenesen használható). Frissítsük rendszeresen (hetente vagy kéthetente) a program vírusadatbázisát. Mindez azonban nem elég, hiszen nem véd a legújabb, még ismeretlen vírusokkal szemben.
 +  * Legyen gyanús minden, ismeretlen feladótól érkezett levél! Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy nekünk küldték (pl. angol nyelvű levél, holott csak magyarul beszélő levelezőpartnereink vannak), akkor töröljük le a levelet olvasatlanul!
 +  * Ha ismert feladótól érkezett egy levél, de furcsa tartalommal (pl. angol nyelvű levél magyar ismerősünktől), vagy ismeretlen, nem várt melléklettel, akkor ne nyissuk meg a mellékletet! Lehet, hogy egy féregvírus küldte a levelet az ismerősünk helyett.
 +  * Kerüljük az olyan levelezőprogram használatát, mely automatikusan megnyitja a leveleket, vagy a mellékleteket! Ezek közül a legelterjedtebb az Outlook Express, hiszen a Windows része, így nagyon sok gépen megtalálható. A program számos biztonsági hiányossággal rendelkezik, ezért ajánlott az Internetről a biztonsági frissítések letöltése és telepítése. Tanfolyamunk során széles körű elterjedtsége miatt mutattuk be. Alternatívaként ajánljuk a [[http://www.mozilla.com/thunderbird|Mozilla Thunderbirdöt]].
 +  * Böngészőnk is biztonságos legyen! Egyes szoftvereknek vannak biztonsági hiányosságai, így pl. az Internet Explorer (a Windows alapértelmezett böngészője) esetében is ajánlott a biztonsági frissítések letöltése és telepítése. Alternatívaként a könyv [[CD melléklet]]is megtalálható szabad szoftverek közül néhány perc alatt telepíthető a Mozilla, illetve Netscape, vagy letölthetők innen: www.mozilla.com //Mozilla Firefox//, http://browser.netscape.com/ns8/download/default.jsp //Netscape//
 +  * Mi magunk is csak olyan csatolt állományokat küldjük tovább levelez?partnereinknek, melyekr?l tudjuk, hogy nem fert?zöttek. Szövegszerkeszt?ben készített dokumentumainkat RTF formátumban küldjük, mert így nem terjednek a vírusok.
 +
 +A vírusokon kívül létezik egy másik (nem annyira veszélyes, de éppen eléggé kellemetlen) veszélyforrás. A lánclevelek (angolul hoax-ok) körlevélként érkeznek, s látszik rajtuk, hogy már rengeteg helyen végigmentek, sokan küldték tovább az üzenetet. Vannak köztük segítő szándékúak (Solidaridad con Brian – segítsünk a beteg Briannek), tiltakozásra felszólítóak (pl. bizonyos filmek, színdarabok ellen), illetve vírusveszélyre figyelmeztetőek. Közös jellemzőjük, hogy azzal zárulnak: „Feltétlenül küldd tovább ezt a levelet az összes ismerősödnek!”. Általában nehéz vagy lehetetlen ellenőrizni, hogy a levél igazat mond-e, s ezért jóhiszemű emberek gyakran továbbítják ezeket. Sokszor olyan hivatkozásokat is találunk egyes levelekben, miszerint hitelesnek látszó intézmények megerősítették a vélt hírt (pl. a Microsoft és IBM által megerősített vírusveszély – egyik cég sem a vírusvédelemmel foglalkozik). Valójában ezek a hírek kacsák, elindítójuk ismeretlen, káros hatásuk pedig nagy: fölösleges félelmeket keltenek és fölösleges forgalmat generálnak az Interneten – ha mindenki továbbküldi a levelet az összes ismerősének, akkor bedugul a hálózat, mint a féregvírusok esetében. Ne vegyünk részt ezekben az akciókban!
 +   Részletesen tájékozódhatunk az aktuális hoaxokról a http://index.hu/tech/hoax/ címen.
 +
 +----
 +[[Csatolt állományok kezelése]] << [[Tartalomjegyzék]] >> [[Levelezőlisták]]
virusok_es_hoaxok.txt · Utolsó módosítás: 2006/07/04 12:00 (külső szerkesztés)
 
Hacsak máshol nincs egyéb rendelkezés, ezen wiki tartalma a következő licenc alatt érhető el: CC Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported
Recent changes RSS feed Donate Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki