Levélírás Thunderbirdben « Tartalomjegyzék » A levelezőprogram beállítása


Üzenetek és mappák

Mappák kezelése Outlook Expressben Említettük már, hogy leveleink a levelezőprogram különböző mappáiba kerülnek. Meg kell tanulnunk a navigációt a mappák között és üzeneteink csoportosítását saját mappákba. Csak így fogunk tudni hosszú távon is eligazodni az egyre növekvő számú levél között. Ahogy a levélírás kapcsán is tettük, elsőként Outlook Expressben mutatjuk be a mappák használatát.

:ol12.jpg

Mi is az egyes mappák tartalma?

  • Beérkezett üzenetek - Alapállapotban ide kerülnek a felhasználónak beérkezett levelek
  • Postázandó üzenetek - Leveleink elküldése előtt ez a mappa gyűjti azokat.
  • Elküldött elemek - Elküldés után az Outlook itt tárolja a levelek másolatát. Később itt visszakereshetjük tehát, kinek mit írtunk.
  • Törölt elemek - Ha egy beérkezett vagy elküldött levelet kitörlünk, először nem törlődik véglegesen, hanem ide kerül. Ezek után innét is üríthetjük. Például az egér jobb gombjával kattintva kapott gyorsmenün választhatjuk ki a mappa tartalmának kiürítését. Az ürítést még meg kell erősítenünk.
  • Piszkozatok - A még nem kész üzenet kerül ide, ha a levélírást abbahagyjuk, de később folytatni akarjuk.

A bejövő és kimenő levelek egy idő után feltorlódnak. Túl sok üzenet kerül a Beérkezett üzenetek mappába, és egyre szaporodik az Elküldött elemek tartalma is. Sokat nem volna jó törölni közülük, hiszen sokszor esetleg elő kell vennünk. Ezért célszerű a beérkezett leveleket is különböző mappákba rendezni, és esetleg a megtartott kimenő leveleket szintén. Így sokkal könnyebb egy-egy levelet később is megtalálni.

Hogyan hozzunk létre új mappát? Kattintsunk valamelyik mappán az egér jobb gombjával. Megjelenik a gyorsmenü, válasszuk az Új mappa menüt. A kapott űrlapon adhatjuk meg az új mappa nevét és kiválaszthatjuk a helyét is.

Hogyan helyezzünk át egy üzenetet valamelyik mappánkba? Erre a Win-dowsban gyakran használt „fogd és vidd” módszer szolgál. Válasszuk ki az üzenetet. Kattintsunk rá az egér bal gombjával, tartsuk lenyomva a gombot és induljunk el az egérrel a kívánt mappa felé. Amikor odaértünk, eresszük el az egér lenyomva tartott gombját, s hipp-hopp, az üzenet át is helyeződött.

Ha nem áthelyezni szeretnénk, hanem másolatot készíteni, akkor az egész folyamat közben tartsuk lenyomva a Ctrl billentyűt.

Munkamódszerként ajánljuk a következőt:

  • Amint egy témában összegyűlt néhány üzenetünk, készítsünk számukra egy külön mappát a fentiek alapján,
  • Az elkészített mappába helyezzük át a témához tartozó üzeneteket.
  • Rendszeresen rendezzük üzeneteinket. Amint elolvastunk (és esetleg meg is válaszoltunk) egy levelet, rögtön helyezzük át a témájának megfelel?, korábban létrehozott mappába, így elkerülhet? a „torlódás”.

Feladat: navigálás Outlookban. Válasszuk ki baloldalt sorban a mappákat úgy, hogy egerünkkel a mappa nevére kattintunk! Jobboldalt megjelenik a mappa tartalma, az üzenetek listája. Válasszuk ki sorban az üzeneteket az egérrel rákattintva, s alul megjelenik az üzenet tartalma. Ezután hozzunk létre néhány mappát, és helyezzünk át üzeneteket!


Mappák kezelése a Thunderbirdben.

:tb7.jpg

A képen látható módon tudunk hozzáadni új mappákat a meglévőkhöz.

Az alapértelmezett mappák a következők:

Beérkezett üzenetek - itt a beérkezett üzeneteket tárolja a program. A képernyő jobb oldalán vastagbetűssel jelöli a még nem olvasott üzeneteket.

Postázandó üzenetek - Azon üzenetek, melyet a levelező a következő csatlakozáskor elküld.

Piszkozatok - Félkész üzenetek. Alapértelmezés szerint a nem azonnal küldendő üzenetek kerülnek ide.

Elküldött elemek - A már postázott üzeneteket lelhetjük itt meg.

Törölt elemek - Bármelyik mappából is törlünk, az ide fog kerülni. Innen is törölni kell, ha véglegesen törölni akarjuk az üzenetünket.


Levélírás Thunderbirdben « Tartalomjegyzék » A levelezőprogram beállítása

uezenetek_es_mappak.txt · Utolsó módosítás: 2006/07/04 11:58 (külső szerkesztés)
 
Hacsak máshol nincs egyéb rendelkezés, ezen wiki tartalma a következő licenc alatt érhető el: CC Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported
Recent changes RSS feed Donate Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki