Képek beillesztése « Tartalomjegyzék » Tárhely - Hova tegyük a honlapot


A kész honlap publikálása és frissítése

Teendők közzététel előtt

Mindeddig csak „helyben”, saját gépünkön végeztük munkánkat, s lassan itt az ideje, hogy közzétegyük az Interneten. Tudnunk kell azonban, hogy a Világhálón levő honlap-kiszolgáló számítógépek (webszerverek) néhány tulajdonsága különbözik az általunk használt Windows jellemzőitől, ezért ellenőrizzük le a következő pontokat:

  • Ne használjunk ékezetes betűket a HTML állományok és képek elnevezésében! Ezeket bizonyos számítógépek egyáltalán nem tudják kezelni.
  • Az Internetes kiszolgálógép általában megkülönbözteti a kis és nagybetűket az állományok (fájlok) elnevezésében, míg a Windows nem. Célszerű csupa kisbetűs állományneveket használni és közzététel előtt ellenőrizni csatolóink és képeink hivatkozásait, hogy valóban csupa kisbetűvel vannak-e megadva?
  • Ellenőrizzük le a Composer által készített relatív hivatkozások útvonalmegadásait.

Pl. a kep.htm csatoló megadása után a Composer mentéskor így alakította át a hivatkozást:

:hivatkozas.jpg

Ezután a csatolóink rögtön nem működnének az Interneten. Szerencsére abban az esetben, ha kijavítjuk és újra elmentjük, már nem módosít a hivatkozáson.

  • Elmentett honlapunkat nézzük meg több különböző böngésző-programmal. Legalább a két közismert programmal, a Mozilla (Firefox) és az Internet Explorerrel ellenőrizzük le, ugyanúgy néznek-e ki. Könyvünk CD mellékletén még további közismert, ingyenes böngészőprogram található, az Opera – ezekkel is ajánlott ellenőrizni, helyesen működik-e a honlap és ugyanúgy néz-e ki.
  • Készítsünk másolatot munkánk eredményéről, nehogy elvesszen. Érdemes időközönként a frissített anyagot is elmenteni lemezre vagy CD-re, nehogy kellemetlen meglepetés érjen.

Képek beillesztése « Tartalomjegyzék » Tárhely - Hova tegyük a honlapot

teendok_koezzetetel_elott.txt · Utolsó módosítás: 2006/07/04 12:10 (külső szerkesztés)
 
Hacsak máshol nincs egyéb rendelkezés, ezen wiki tartalma a következő licenc alatt érhető el: CC Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported
Recent changes RSS feed Donate Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki