Elektronikus levelezés, avagy hogyan talál haza a drótpostagalamb « Tartalomjegyzék » Mi minden található az Interneten


Szörfölés az információs szupersztrádán

Ahogy az 1980-as évek végén és az 1990-es évek elején egyre többen használták az Internetet, az gyorsan az információk millióinak tárházává vált. 1992-re az Internet növekedésére vonatkozó becslések szerint az információmennyiség naponta mintegy 75 000 dokumentummal bővül. Sajnos számos dokumentum a legtöbb felhasználó számára elérhetetlen maradt, egyszerűen azért, mert nem tudták, hogy ezek a dokumentumok léteznek, és hogyan lehet elérni őket. Az átlagos felhasználó számára a 90-es évek elejének Internetje nehezen elérhető információs sztráda lett, kevés „felhajtási” lehetőséggel. Információ-szigetek ágyazódtak az internetes óceánba. A különböző szolgáltatók számítógépeinek tárolóin lehetett fellelni a keresett információt, és csak a bennfenteseknek volt joguk és ismeretük a hollétéről, misztikus parancsokkal kellett rábírni a barátságtalan gépeket az információ kiszolgáltatására.

Szerencsére a World Wide Web létrehozásával mindez megváltozott. A World Wide Web (WWW) vagy világháló egymásra hivatkozó dokumentumok összessége az Interneten. A tartalmilag összekapcsolódó dokumentumok egymáshoz csatolásával a Web nagyon egyszer?vé tette az információkeresést, ami nagymértékben megnövelte az Internet vonzerejét, hiszen használatához nincs szükség mély számítógépes tudásra, különösebb ismeretek nélkül is bárki képes szinte perceken belül elsajátítani a használatát. (A hipertext kialakulásáról részletesebben a CD mellékleten.)

A dokumentumokban megjelentek a képek, a hangok, a mozgófilmek. A szolgáltatók és gyártók versenye egy olyan új médium kialakulását eredményezte, ahol a szigorúan vett tudományos anyagok mellett a leghétköznapibb információig minden megtalálható. Míg kezdetben csak kevés embernek adatott meg a lehetőség, hogy gondolatait közkincsé tegye, mára bárki találhat magának helyet a világhálón, és a számára fontos dolgokat az érdeklődők elé tárhatja.

A számítógépen csak egy ún. böngésző (browser) programot kell elindítani. Ez a program hivatott arra, hogy a világháló információit, a honlapokat megjelenítse. A honlap dokumentumaiba csatolások, (linkek) építhetők be, melyekre rákattintva átléphetünk egy következő dokumentumba. Lényeges tulajdonsága a csatolásnak, hogy a csatolt dokumentum az Interneten bárhol lehet, földrajzilag akár egy másik kontinens valamelyik számítógépén levő dokumentumban is. Ami a képernyőn megjelenik, az csupán egy elsődleges szöveg, amely olvasható sorról-sorra is, azonban mögötte különböző szövegek, szövegelemek, képek, videoállományok, zenék, komplex hálózata rejlik. Pontról pontra haladhatunk tovább a tartalmi összefüggések mentén, miközben esetleg országokon, kontinenseken át ugrálunk néhány pillanat alatt.

A szenzációhajhász sajtónak köszönhetően elég sok tévhit terjedt el az Internetről. Sok egyháztagunk hajlamos az Internetet a bűn forrásának tekinteni, pedig, ha jól használjuk – a valóban jelen levő káros információk mellett – a mindennapi élet vagy akár az egyházi élet segítője lehet.


Elektronikus levelezés, avagy hogyan talál haza a drótpostagalamb « Tartalomjegyzék » Mi minden található az Interneten

szoerfoeles_az_informacios_szupersztradan.txt · Utolsó módosítás: 2006/07/04 11:44 (külső szerkesztés)
 
Hacsak máshol nincs egyéb rendelkezés, ezen wiki tartalma a következő licenc alatt érhető el: CC Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported
Recent changes RSS feed Donate Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki