Színek és képek « Tartalomjegyzék » Képek beillesztése


Színek beállítása

Mivel az egyes szövegrészek színének beállításáról már beszéltünk, most a honlap általános színeinek beállítását mutatjuk meg. Ne felejtsük el, hogy ezeket a beállításokat honlapunk minden oldalán (mindegyik HTML állományban) el kell végezni. Természetesen arra is van lehetőség, hogy a különböző oldalak más-más színeket használjanak. A beállításhoz a Composerben keressük meg a Formátum menü Oldal színei és háttere menüpontját.

Választhatunk a Színsémák közül a lenyitható listából, s a kiválasztott séma a fölötte levő ablakban rögtön látszik „előzetesként”, hogy hogyan nézne ki a honlapunkon. Nézzük végig a színsémákat, és ha valamelyik megtetszik, válasszuk ki. Ezután még tovább finomíthatjuk a színeket a dialógusablak bal oldalán található színezett gombokra kattintva. Eközben a jobb oldalon folyamatosan látjuk az „előzetest”, így könnyen eldönthetjük, tetszik-e az összeállítás.

:wiki:co7.jpg

Amennyiben ugyanezt a HTML kódban kívánjuk megadni, tudnunk kell, hogy a színeket a piros, zöld és kék alapszínek aránya alapján adjuk meg. Mindhárom szín erőssége 0 és 255 között állítható. A számítógépen használható bármely színt megadhatunk úgy, hogy meghatározzuk a három alapszín erősségét. Így összesen 256x256x256, azaz 16 millió színárnyalat kikeverésére van lehetőségünk. A HTML kódban a három értéket (piros, kék, zöld – angolul Red, Green, Blue azaz RGB) sorrendben, tizenhatos számrendszerbeli kétjegyű számként adjuk meg. A fekete szín a #000000 (mindhárom színből semmi), a fehér #ffffff (mindhárom szín teljesen részt vesz), a piros #ff0000 (a piros teljesen, más nincs).

A kód megadása a már ismertetett BODY parancselem tulajdonságaiként történik:

<body text="#264125" link="#554433" vlink="#435f32" alink="#43f532" bgcolor="#ffffff">

A szöveg színét a text tulajdonság határozza meg, a csatolókét a link tulajdonság, az aktív csatolóra az alink, a már meglátogatott csatolóra a vlink vonatkozik, a bgcolor pedig az oldalunk háttérszíne.


Színek és képek « Tartalomjegyzék » Képek beillesztése

szinek_beallitasa.txt · Utolsó módosítás: 2006/07/04 12:10 (külső szerkesztés)
 
Hacsak máshol nincs egyéb rendelkezés, ezen wiki tartalma a következő licenc alatt érhető el: CC Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported
Recent changes RSS feed Donate Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki