Keresés tárgykatalógusokban « Tartalomjegyzék » Portálok


Metakeresők

Gyors tájékozódásra használhatók, de korábbi érdekességüket már elvesztették a metakeresők. Ennek oka az, hogy a valódi keresőgépek óriásit fejlődtek az elmúlt években, és így kiütköztek a metakeresők előnytelen tulajdonságai. (A Northern Lightot nem keresik, a Googlet is csak azok, amelyek fizetnek érte, ha összetett keresőprofilra kérdezünk, akkor több közülük nem vagy nem pontosan azt a keresőkérdést küldi el, a kapott eredményekből csak keveset vesz figyelembe stb.) Akkor érdemes ehhez a módszerhez fordulnunk, ha igen általános témakört keresünk.

Copernic (http://www.copernic.com) Érdekessége, hogy le kell töltenünk saját gépünkre, de ingyenes. A szakértők jónak tartják.

Ixquick (http://www.ixquick.com) A vizsgált keresőgépek első tíz eredményét közvetíti, és felismeri a Boole-operátorokat.

Ha konkrét adatot vagy valamilyen speciális erőforrást keresünk (menetrendet, címjegyzéket, térképet), akkor elsősorban a „Láthatatlan háló” katalógusaiban kell körülnéznünk, az eredmény azonban bizonytalan. Ezekre a katalógusokra is többnyire az jellemző, hogy nem csak adatbázisokat, hanem hálóoldalakat is felvesznek listáikra. Emiatt néha bosszankodik az ember.

Direct Search (http://gwis2.circ.gwu.edu/~gprice/direct.htm) Egy egyetemi könyvtáros készítette ezeket az akadémiai témájú listákat. Ismertetőt is kapunk.

The Invisible Web Catalog (http://www.invisibleweb.com) Több, mint 10 000 adatbázis csatolóit tartalmazza. Kereshető, és abc-rendben vagy relevancia szerint kérhetjük keresésünk eredményét.

A már említett leideni egyetemi lista is sok adatbázisra mutat rá. Ha tematikus adatbázis-keresésünkben mégis elakadnánk, akkor azt javasoljuk, hogy írjuk be egy keresőgép űrlapjába a témakör megnevezése mellett az database* (adatbázis*) szót (ÉS kapcsolat). Feltehetőleg kapunk valamilyen kiindulási pontot.


Keresés tárgykatalógusokban « Tartalomjegyzék » Portálok

metakeresok.txt · Utolsó módosítás: 2006/07/04 12:04 (külső szerkesztés)
 
Hacsak máshol nincs egyéb rendelkezés, ezen wiki tartalma a következő licenc alatt érhető el: CC Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported
Recent changes RSS feed Donate Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki