Vírusok és hoaxok « Tartalomjegyzék » Információmorzsák a cyber-kazalban


Levelezőlisták

A levelezőlista azt jelenti, hogy egy maroknyi ember egyetlen, közös e-mail címen keresztül elérhető. Erre a közös címre küldött levél a lista mindegyik tagjához eljut. A listának tehát tagjai, résztvevői vannak, akiknek a címe az adott lista nyilvántartásába be van jegyezve. Kisebb listáknak csak néhány tagja van, a nagyobbaknak akár több ezer tagja is lehet.

Levelezőlistája lehet pl. egy-egy felekezet lelkipásztorainak, akik ezen keresztül megbeszélhetik gondjaikat, problémáikat, felvethetik kérdéseiket. Lehetőség nyílik a listán keresztül arra is, hogy közösen készüljenek a következő vasárnapra vagy más nagyobb eseményre. A listán keresztül folytatott megbeszélésben területi korlátozás nélkül, teljesértékűen részt vehet hazánk bármely szegletében élő lelkipásztor, de határokon túl élő vagy tengerentúli tagja is lehet a listának.

Sokféle jellemzője lehet a levelezőlistáknak, most emeljük ki a használat szempontjából legfontosabbakat:

  • Feliratkozás zártkörűen vagy nyitottan működik: Egy zártkörő listára nem lehet „csak úgy” feliratkozni, hanem csak a lista moderátorán keresztül. Ezzel szemben a nyitott listákra bárki feliratkozhat, mindenfajta moderátori beavatkozás és ellenőrzés nélkül.
  • Levélküldés zárt, moderált vagy nyitott: Egy zárt listában csak a lista tagjai küldhetnek levelet egymásnak, külsősöktől nem fogadnak el levelet. A moderált listák rendelkeznek egy vagy több moderátorral, és csak az ő szűrőjükön keresztül jut el mindenkihez a levél. Egy nyitott listára pedig bárki küldhet levelet, nem is kell a lista tagjai közé tartoznia. Vannak speciális disztribúciós listák is, melyeken nem a tagok írnak, hanem egy szerkesztett hírlevelet kapnak meg a feliratkozottak (ilyen pl. a napi keresztény lapszemle).

A fenti elkülönítések azon alapulnak, hogy egy lista valamilyen formában összetartozó emberek közössége. Minden közösségnek (így az Interneten keresztül működő online közösségeknek is) megvan az önrendelkezési joga, így eldöntheti, hogyan akar működni, kiket kíván befogadni, illetve elutasítani. Bizonyos fajta online közösségek számára a zártság a megfelelő, mások számára a teljes nyitottság. Végülis a listák sokfélesége a közösségek sokféleségét tükrözi, s minden közösségnek meg kell találnia a neki való listát.

A listára való feliratkozás, illetve leiratkozás egy e-maillel történik, melyet a megfelelő címre kell küldeni, vagy pedig közvetlenül a levelezőlista honlapján elvégezhető. Feliratkozás után rendszeresen töltsük le az üzeneteket, hiszen (forgalmasabb lista esetén) megnövekedhet az adatforgalmunk, és ha ritkán töltjük le a leveket, be is telhet a postafiókunk.

Levelezőlisták esetében fokozottan érvényesek a Mit írjunk című alfejezetben említett Netikett szabályai, hiszen a listára küldött leveleinket sokan kapják meg. Néhány megfontolandó tanács:

  • Felesleges és helytelen is nagyméretű állományokat küldeni a levelezőlistára. Vegyük tekintetbe, hogy sokaknak van Freemail postafiókja (túlnyomórészt ezt használják manapság a lelkipásztorok), ennek pedig limitált a mérete (20 megabájt) és naponta csak rövid ideig tölthetők le a levelek. Ne terheljük túl listatársainkat!
  • Hosszabb távollét előtt érdemes leiratkozni, különben teletöltődhet a postafiókunk.
  • Mindig tisztában kell lenni annak a listának a szabályaival, amelyikre feliratkozunk. A feliratkozásra kapott válasz legtöbbször tartalmazza a leiratkozáshoz szükséges információkat is, ezért mentsük el!
  • Sok levelezőprogram rendelkezik „válasz” funkcióval. Ez kényelmes magánlevelezéskor, de igen bosszantó lehet levelezési listáknál. Amikor listán jött üzenetre válaszolunk, a válaszmező (Reply-To) lehet a lista címe, azaz a válaszunkat a lista összes tagja megkapja. Fontos tehát elküldés előtt megvizsgálni, hova megy a levél.
  • Listán is érkezhetnek vírusok és hoaxok, ezért legyünk körültekintők és a gyanús leveleket töröljük.

—- Keretes rész


Vírusok és hoaxok « Tartalomjegyzék » Információmorzsák a cyber-kazalban

levelezolistak.txt · Utolsó módosítás: 2006/07/05 07:47 (külső szerkesztés)
 
Hacsak máshol nincs egyéb rendelkezés, ezen wiki tartalma a következő licenc alatt érhető el: CC Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported
Recent changes RSS feed Donate Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki