Különbségek

A kiválasztott változat és az aktuális verzió közötti különbséget mutatjuk.

Összehasonlító nézet linkje

levelek_kueldese_es_fogadasa [2006/07/04 11:56] (aktuális)
sorszám 1: sorszám 1:
 +[[Az elektronikus levél felépítése]] << [[Tartalomjegyzék]] >> [[Ismerkedés a levelezőprogrammal]]
 +----
 +===Levelek küldése és fogadása===
  
 +A drótposta használata hasonlít ahhoz a klasszikus esethez, amikor Kovács Lajosnak postafiókja van egy postahivatalban. Ebben a postafiókban gyűlnek a levelek egészen addig, amíg a fiók tulajdonosa, Kovács úr bemegy a postahivatalba, kinyitja a fiókot és magához veszi a számára érkezett leveleket. Ugyanekkor adja postára a magával hozott leveleket is.
 +
 +Az elektronikus levelezés is postafiókon keresztül történik. Drótpostafiókunk egy levelezőszervernek nevezett számítógépen található, mely állandóan az Internethez van kapcsolva, így folyamatosan fogadja az érkező leveleket és elhelyezi a címzett postafiókjában. Klasszikus példánkra utalva a levelezőszerver a „drótpostahivatalnak” felelne meg, habár ezt a kifejezést nem nagyon használják.
 +
 +Lényeges azonban, hogy leveleink a levelezőszerveren gyűlnek, s onnan időnként „el kell hoznunk”: ezt úgy hívjuk, hogy letöltjük a beérkezett leveleket és elküldjük a megírtakat. Pontosan úgy, mint ahogy Kovács úr elmegy érte a postára. A különbség annyi, hogy a drótpostáért Kovács úrnak nem a postára kell mennie, csak néhány gombot kell megnyomnia számítógépén, és a gép rögtön elvégzi a beérkezett levelek letöltését, illetve a megírtak küldését. Ez általában nem is tart tovább 1-2 percnél. Fontos azonban megjegyeznünk, hogy postafiókunkat rendszeresen ellenőrizni kell, hiszen ha nem tennénk így, csak gyűlnének a levelek a „drótpostahivatalban”, mi pedig mit sem tudnánk róla.
 +
 +A fentiek alapján a levelezés tevékenysége két munkafolyamatból áll. Az egyik (rövidebb) folyamat a levelek küldése és letöltése, a másik (hosszabb) pedig a levélolvasás, rendezés, válogatás, illetve új levelek és válaszok készítése. Azért lényeges ezt így szétválasztani, mert csak a levélküldés/fogadás idejéig (néhány percig) kell az Internethez kapcsolódnunk, minden mást (olvasást, válaszolást) Internet kapcsolat nélkül végezhetünk. Szakkifejezéssel: rövid az online (az Interneten) eltöltött idő, és hosszú ideig dolgozhatunk offline (Internet kapcsolat nélkül). A pénztárcánkat pedig csak az online időszak néhány perces telefonköltsége terheli, azután pedig órákig nézegethetjük beérkezett postánkat offline, további költségek nélkül.
 +
 +----
 +[[Az elektronikus levél felépítése]] << [[Tartalomjegyzék]] >> [[Ismerkedés a levelezőprogrammal]]
levelek_kueldese_es_fogadasa.txt · Utolsó módosítás: 2006/07/04 11:56 (külső szerkesztés)
 
Hacsak máshol nincs egyéb rendelkezés, ezen wiki tartalma a következő licenc alatt érhető el: CC Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported
Recent changes RSS feed Donate Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki