Az elektronikus levél felépítése « Tartalomjegyzék » Ismerkedés a levelezőprogrammal


Levelek küldése és fogadása

A drótposta használata hasonlít ahhoz a klasszikus esethez, amikor Kovács Lajosnak postafiókja van egy postahivatalban. Ebben a postafiókban gyűlnek a levelek egészen addig, amíg a fiók tulajdonosa, Kovács úr bemegy a postahivatalba, kinyitja a fiókot és magához veszi a számára érkezett leveleket. Ugyanekkor adja postára a magával hozott leveleket is.

Az elektronikus levelezés is postafiókon keresztül történik. Drótpostafiókunk egy levelezőszervernek nevezett számítógépen található, mely állandóan az Internethez van kapcsolva, így folyamatosan fogadja az érkező leveleket és elhelyezi a címzett postafiókjában. Klasszikus példánkra utalva a levelezőszerver a „drótpostahivatalnak” felelne meg, habár ezt a kifejezést nem nagyon használják.

Lényeges azonban, hogy leveleink a levelezőszerveren gyűlnek, s onnan időnként „el kell hoznunk”: ezt úgy hívjuk, hogy letöltjük a beérkezett leveleket és elküldjük a megírtakat. Pontosan úgy, mint ahogy Kovács úr elmegy érte a postára. A különbség annyi, hogy a drótpostáért Kovács úrnak nem a postára kell mennie, csak néhány gombot kell megnyomnia számítógépén, és a gép rögtön elvégzi a beérkezett levelek letöltését, illetve a megírtak küldését. Ez általában nem is tart tovább 1-2 percnél. Fontos azonban megjegyeznünk, hogy postafiókunkat rendszeresen ellenőrizni kell, hiszen ha nem tennénk így, csak gyűlnének a levelek a „drótpostahivatalban”, mi pedig mit sem tudnánk róla.

A fentiek alapján a levelezés tevékenysége két munkafolyamatból áll. Az egyik (rövidebb) folyamat a levelek küldése és letöltése, a másik (hosszabb) pedig a levélolvasás, rendezés, válogatás, illetve új levelek és válaszok készítése. Azért lényeges ezt így szétválasztani, mert csak a levélküldés/fogadás idejéig (néhány percig) kell az Internethez kapcsolódnunk, minden mást (olvasást, válaszolást) Internet kapcsolat nélkül végezhetünk. Szakkifejezéssel: rövid az online (az Interneten) eltöltött idő, és hosszú ideig dolgozhatunk offline (Internet kapcsolat nélkül). A pénztárcánkat pedig csak az online időszak néhány perces telefonköltsége terheli, azután pedig órákig nézegethetjük beérkezett postánkat offline, további költségek nélkül.


Az elektronikus levél felépítése « Tartalomjegyzék » Ismerkedés a levelezőprogrammal

levelek_kueldese_es_fogadasa.txt · Utolsó módosítás: 2006/07/04 11:56 (külső szerkesztés)
 
Hacsak máshol nincs egyéb rendelkezés, ezen wiki tartalma a következő licenc alatt érhető el: CC Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported
Recent changes RSS feed Donate Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki