Különbségek

A kiválasztott változat és az aktuális verzió közötti különbséget mutatjuk.

Összehasonlító nézet linkje

kereses_targykatalogusokban [2006/07/04 12:03] (aktuális)
sorszám 1: sorszám 1:
 +[[A keresési stratégia - keresőgépek használata]] << [[Tartalomjegyzék]] >> [[Metakeresők]]
 +----
 +===Keresés tárgykatalógusokban===
  
 +A tárgykatalógusok – amint említettük már – szakértők, könyvtárosok által összeállított csatológyűjtemények, amelyek méreteikben nem hasonlíthatók a nagy keresőgépek által átfogott dokumentumszámokhoz, mégis jó kiindulópontot jelenthetnek, mert megfelelő értékeléssel válogatott anyagot tartalmaznak. A csatolókat gyakran megjegyzésekkel egészítik ki, és témák szerint csoportosítják, osztályozzák. A tárgykatalógusokat kezdetben egy-egy könyvtár, egyetemi szervezet munkatársai állították össze, később önálló vállalkozásként is megjelentek.
 +
 +Néhány fontosabb általános, nemcsak egy témakörrel foglalkozó gyűjtemény:
 +
 +Yahoo! (http://www.yahoo.com) A legnagyobb, egymillió feletti csatolóponttal rendelkező általános tárgykatalógus. Több (tíz és húsz közötti) nagy témaosztályból vághatunk neki a böngészésnek. Az egyes témák további alosztályokra bomlanak. Emellett speciális aktuális témakörök között is válogathatunk, ilyenek pl. a hírek, vásárlás, aukciók, médiam?sorok, banki hírek, szórakozás stb. Több országban telepítettek már helyi webszervereket. Belső keresőgépe is van.
 +
 +Tudományos területen jól használhatók:
 +Infomine (http://infomine.ucr.edu/Main.html) Tudományos témakörök szerint csoportosított, több mint 20 000 annotált csatolót tartalmaz.
 +
 +Academic Info (http://www.academicinfo.net) Honlapok, adatbázisok, teljes szövegű dokumentumok nagy gyűjteményéhez ad csatolókat, elsősorban a tudományos és egyetemi, főiskolai témakörökben.
 +
 +BUBL Link (http://bubl.ac.uk/link/) Nagyméretű katalógus, mind akadémiai, mind gyakorlati témákban, elsősorban brit érdekeltségű, de nem kizárólag.
 +
 +Nemcsak könyvtárosok számára ajánlják:
 +Librarians' Index to the Internet (http://www.lii.org) Könyvtáros gondossággal válogatott és annotált gyűjtemény sok témakör szerint rendezve.
 +
 +UCB Internet Resources by Subject
 +(http://www.lib.berkeley.edu/Collections/acadtarg.html) A University of California (Berkeley) könyvtárosainak kiváló gyűjteménye ez az anyag.
 +
 +Britannica's „Web's best sites” (http://www.britannica.com) Az Encyclopedia Britannica szerkesztői által összeállított katalógus, amely hálóoldalakat és enciklopédiatételeket vegyesen tartalmaz.
 +
 +Scout Report (http://www.signpost.org) Tájékoztató szakemberek által válogatott és annotált, több mint, 8000 tételből álló és rendszeresen bővülő gyűjtemény.
 +
 +Itt jegyezzük meg, hogy számos tárgykatalógus összekapcsolódik egy hírlevéllel, vagy annak indult, mint a fenti Scout Report, az Internet Resource Newsletter (http://www.hw.ac.uk/libWWW/irn/ irn.html) és a New Jour, amely a hálón megjelenő folyóiratokról és hírlevelekről tudósít (http://www.gort.ucsd.edu/newjour/), vagy később vállalkoztak a frissítések e-mailben való elküldésére (pl. az LLI). Ezekre a hírlevelekre a honlapokon fel lehet iratkozni és, akkor rendszeresen megkapjuk az új anyagokat. (Csak győzzük megnézni azokat, amelyek felkeltik az érdeklődésünket.)
 +
 +Ide soroljuk a Leideni Egyetem könyvtárának Collection of Search Engines nevű webszerverét (http://www.library.leidenuniv. nl:8300/searchengines.html). Ez a nemrég újjászervezett katalógus keresőgépek címszó alatt mindenfajta kereső erőforrás igen gazdag listáját tartalmazza, és európai származásával összhangban nemcsak amerikai webszerverekre mutat.
 +
 +Speciális témakatalógusoknak se szeri, se száma. Ha nem lennének különböző elnevezésű (Subject Launchpad, Subject Guide, Gateway Page – az Internet kifogyhatatlan az egzotikus elnevezésekből) gyűjtemények, akkor bizony másokkal együtt a „templom egere” is reménytelen labirintusba kerülne, ha ilyeneket keresne. De szerencsére vannak, akik szervezik a mozgást a hálón. Néhány fontosabb ezek közül:
 +
 +Pinakes (http://www.hw.ac.uk/library/subjmain.html) 41 különböző témájú katalógushoz ad csatolót ( és emellett 10 általános katalógushoz is) ez a skót egyetemi könyvtárosok által összeállított honlap. A témák többsége tudományos, de érdekesek lehetnek az oktatási, m?vészeti és a történelmi, pszichológiai, filozófiai katalógusok.
 +
 +AlphaSearch (http://www.calvin.edu/library/searreso/Internet/as) Jó annotációkkal ellátott és szakértők által rendezett katalógus, amely tematikus kategóriák vagy tárgyszavak betűrendes listája szerint böngészhető, de belső keresőgépe is van.
 +
 +Argus Clearinghouse (http://www.clearinghouse.net) Inkább tudományos jellegű speciális katalógusok gyűjteménye, amelyhez nincsenek ismertetők, de minőségüket különböző szempontok szerint értékelték. Böngészhető és kereshető is a tartalma.
 +
 +The New Atheneum (members.spree.com/atheneum/mguide1.htm) Sok jó erőforrást tartalmazó, annotált és értékelt gyűjtemény, amelyet könyvtári osztályozási rendbe szerveztek. Témacsoportok szerint böngészhető, nincs tárgyszavas keresési lehetőség.
 +
 +Research Central (http://www.resourcehelp.com) Viszonylag új tematikus kereső.
 +
 +----
 +[[A keresési stratégia - keresőgépek használata]] << [[Tartalomjegyzék]] >> [[Metakeresők]]
kereses_targykatalogusokban.txt · Utolsó módosítás: 2006/07/04 12:03 (külső szerkesztés)
 
Hacsak máshol nincs egyéb rendelkezés, ezen wiki tartalma a következő licenc alatt érhető el: CC Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported
Recent changes RSS feed Donate Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki