A keresési stratégia - keresőgépek használata « Tartalomjegyzék » Metakeresők


Keresés tárgykatalógusokban

A tárgykatalógusok – amint említettük már – szakértők, könyvtárosok által összeállított csatológyűjtemények, amelyek méreteikben nem hasonlíthatók a nagy keresőgépek által átfogott dokumentumszámokhoz, mégis jó kiindulópontot jelenthetnek, mert megfelelő értékeléssel válogatott anyagot tartalmaznak. A csatolókat gyakran megjegyzésekkel egészítik ki, és témák szerint csoportosítják, osztályozzák. A tárgykatalógusokat kezdetben egy-egy könyvtár, egyetemi szervezet munkatársai állították össze, később önálló vállalkozásként is megjelentek.

Néhány fontosabb általános, nemcsak egy témakörrel foglalkozó gyűjtemény:

Yahoo! (http://www.yahoo.com) A legnagyobb, egymillió feletti csatolóponttal rendelkező általános tárgykatalógus. Több (tíz és húsz közötti) nagy témaosztályból vághatunk neki a böngészésnek. Az egyes témák további alosztályokra bomlanak. Emellett speciális aktuális témakörök között is válogathatunk, ilyenek pl. a hírek, vásárlás, aukciók, médiam?sorok, banki hírek, szórakozás stb. Több országban telepítettek már helyi webszervereket. Belső keresőgépe is van.

Tudományos területen jól használhatók: Infomine (http://infomine.ucr.edu/Main.html) Tudományos témakörök szerint csoportosított, több mint 20 000 annotált csatolót tartalmaz.

Academic Info (http://www.academicinfo.net) Honlapok, adatbázisok, teljes szövegű dokumentumok nagy gyűjteményéhez ad csatolókat, elsősorban a tudományos és egyetemi, főiskolai témakörökben.

BUBL Link (http://bubl.ac.uk/link/) Nagyméretű katalógus, mind akadémiai, mind gyakorlati témákban, elsősorban brit érdekeltségű, de nem kizárólag.

Nemcsak könyvtárosok számára ajánlják: Librarians' Index to the Internet (http://www.lii.org) Könyvtáros gondossággal válogatott és annotált gyűjtemény sok témakör szerint rendezve.

UCB Internet Resources by Subject (http://www.lib.berkeley.edu/Collections/acadtarg.html) A University of California (Berkeley) könyvtárosainak kiváló gyűjteménye ez az anyag.

Britannica's „Web's best sites” (http://www.britannica.com) Az Encyclopedia Britannica szerkesztői által összeállított katalógus, amely hálóoldalakat és enciklopédiatételeket vegyesen tartalmaz.

Scout Report (http://www.signpost.org) Tájékoztató szakemberek által válogatott és annotált, több mint, 8000 tételből álló és rendszeresen bővülő gyűjtemény.

Itt jegyezzük meg, hogy számos tárgykatalógus összekapcsolódik egy hírlevéllel, vagy annak indult, mint a fenti Scout Report, az Internet Resource Newsletter (http://www.hw.ac.uk/libWWW/irn/ irn.html) és a New Jour, amely a hálón megjelenő folyóiratokról és hírlevelekről tudósít (http://www.gort.ucsd.edu/newjour/), vagy később vállalkoztak a frissítések e-mailben való elküldésére (pl. az LLI). Ezekre a hírlevelekre a honlapokon fel lehet iratkozni és, akkor rendszeresen megkapjuk az új anyagokat. (Csak győzzük megnézni azokat, amelyek felkeltik az érdeklődésünket.)

Ide soroljuk a Leideni Egyetem könyvtárának Collection of Search Engines nevű webszerverét (http://www.library.leidenuniv. nl:8300/searchengines.html). Ez a nemrég újjászervezett katalógus keresőgépek címszó alatt mindenfajta kereső erőforrás igen gazdag listáját tartalmazza, és európai származásával összhangban nemcsak amerikai webszerverekre mutat.

Speciális témakatalógusoknak se szeri, se száma. Ha nem lennének különböző elnevezésű (Subject Launchpad, Subject Guide, Gateway Page – az Internet kifogyhatatlan az egzotikus elnevezésekből) gyűjtemények, akkor bizony másokkal együtt a „templom egere” is reménytelen labirintusba kerülne, ha ilyeneket keresne. De szerencsére vannak, akik szervezik a mozgást a hálón. Néhány fontosabb ezek közül:

Pinakes (http://www.hw.ac.uk/library/subjmain.html) 41 különböző témájú katalógushoz ad csatolót ( és emellett 10 általános katalógushoz is) ez a skót egyetemi könyvtárosok által összeállított honlap. A témák többsége tudományos, de érdekesek lehetnek az oktatási, m?vészeti és a történelmi, pszichológiai, filozófiai katalógusok.

AlphaSearch (http://www.calvin.edu/library/searreso/Internet/as) Jó annotációkkal ellátott és szakértők által rendezett katalógus, amely tematikus kategóriák vagy tárgyszavak betűrendes listája szerint böngészhető, de belső keresőgépe is van.

Argus Clearinghouse (http://www.clearinghouse.net) Inkább tudományos jellegű speciális katalógusok gyűjteménye, amelyhez nincsenek ismertetők, de minőségüket különböző szempontok szerint értékelték. Böngészhető és kereshető is a tartalma.

The New Atheneum (members.spree.com/atheneum/mguide1.htm) Sok jó erőforrást tartalmazó, annotált és értékelt gyűjtemény, amelyet könyvtári osztályozási rendbe szerveztek. Témacsoportok szerint böngészhető, nincs tárgyszavas keresési lehetőség.

Research Central (http://www.resourcehelp.com) Viszonylag új tematikus kereső.


A keresési stratégia - keresőgépek használata « Tartalomjegyzék » Metakeresők

kereses_targykatalogusokban.txt · Utolsó módosítás: 2006/07/04 12:03 (külső szerkesztés)
 
Hacsak máshol nincs egyéb rendelkezés, ezen wiki tartalma a következő licenc alatt érhető el: CC Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported
Recent changes RSS feed Donate Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki