Merre is van az Internet « Tartalomjegyzék » Elektronikus levelezés, avagy hogyan talál haza a drótpostagalamb


Inter-micsoda?

Az Internet magva a hatvanas években alakult ki, amikor is az USA Védelmi Minisztériuma egy titkos kormányzati számítógéphá-lózat kiépítését határozta el, amely egy esetleges atomcsapás után is működőképes marad. A 80-as évek végén először az amerikai kormányszervek, minisztériumok csatlakoztak a hálózathoz, a kilencvenes évek elejére Nyugat-Európa, majd közepére Kelet-Európa is bekapcsolódott. A világméretű hálózat sok-sok kisebb-nagyobb helyi hálózatot kötött össze. Az összekapcsolt számítógépek bármelyike el tudta érni bármelyik másikat. A szárazföldeket behálózták kábelekkel, az óceánokat vagy a víz alatt lefektetett különleges kábelek, vagy a fölöttük keringő műholdak hidalták át. Az Internet pókhálója mára a Föld legnagyobb részét lefedi – ezért is szokták Háló, illetve Világháló kifejezéssel emlegetni. A számítógépes hálózat éppúgy a mindennapok része lett, mint a víz, a villany vagy a telefon (erről részletesebben a CD mellékleten).

Ezermilliárd betűnyi információ, sok százmillió felhasználó, több millió számítógépes hálózat kapcsolódása jellemzi ezt az információs óceánt. Legfőbb felhasználói először tudományos kutatók és fejlesztő mérnökök, diákok, gazdasági szakemberek, kereskedők voltak. Műszaki áruismertetőket, katalógusokat, tudományos dolgozatokat kezdtek felrakni a Hálóra, de kis idő múltán megjelentek a boltok, áruházak is. Mivel a dolog technikai része nagyon egyszerű, – egy kis szabadidőt rászánva bárki gyorsan megtanulhatja – klubok, egyesületek és egyre több magánszemély is bemutatkozott, közzétette gondolatait a világméretű hirdetőtáblán.

Teltek-múltak az évek, ma ott tartunk, hogy sokkal több és gyorsabban elérhető információt találunk az Interneten, mintha más módszerekkel keresnénk. (A postaládánkba bedobált, az aluljárókban kezünkbe nyomott reklámokat olvasás nélkül küldjük a szemetesbe.)

Magyarországon a felsőoktatási intézmények a kilencvenes évek elején kapcsolódhattak be a hálózatba, később a középiskolák és az általános iskolák következtek. A cégek, intézmények saját jól felfogott gazdasági érdekeik miatt hozták létre az internetes kapcsolatot. 1994 óta már sok magyar hálózati szolgáltató cég is alakult, hogy bárkinek lehetőséget biztosítsanak az internetezésre. A Hálón töltött időtől vagy a letölthető adatmennyiségtől függően előfizethetünk a hozzáférésre, de akár a hipermarketek polcain is találhatunk „instant” – azonnal felhasználható – hozzáférésre jogosító csomagot. Ha csak levelezni akarunk, használhatunk ingyenes szolgáltatást is, de az elmúlt évben már olyan cég is akadt, amely ingyen kínálta fel a teljes internetes hozzáférést – ilyenkor csak a telefonköltség terheli a számlánkat.

Olyan kevés kell hozzá, hogy mi is csatlakozhassunk a Világhálóhoz! A legtöbb helyen már van telefon és valamilyen számítógép. Ha gyerekjátékok futnak rajta, az a gép internetezni is jó. Kell egy modem, amely a számítógépet csatlakoztatja a telefonhálózathoz, és kell egy ingyenes vagy valamelyik szolgáltatónál előfizetett Internet hozzáférés. Ha mindez együtt van, már kezdhetjük is! A számítógép modemje telefonvonalon felhívja az internetes szolgáltatónkat, amelyik – egy név és egy jelszó egyeztetésével – azonosít bennünket, és máris részévé váltunk az Internetnek, a gépünk összekapcsolódott a világ több millió számítógépével. Kereshetünk az információk között, elektronikus levéllel másodpercek alatt elérhetjük ismerősünket, aki akár a világ másik felén is lakhat, beszélgethetünk a barátainkkal, olvashatjuk a világ újságjait, meglátogathatjuk a világ híres nagyvárosait, az őserdőket, a sarkvidéket, fellapozhatjuk Mátyás király Corvináit, vagy megnézhetjük a Holt-tengeri tekercsek töredékeit…

Indulhatunk is már!


Merre is van az Internet « Tartalomjegyzék » Elektronikus levelezés, avagy hogyan talál haza a drótpostagalamb

inter-micsoda.txt · Utolsó módosítás: 2006/07/04 11:43 (külső szerkesztés)
 
Hacsak máshol nincs egyéb rendelkezés, ezen wiki tartalma a következő licenc alatt érhető el: CC Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported
Recent changes RSS feed Donate Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki