Különbségek

A kiválasztott változat és az aktuális verzió közötti különbséget mutatjuk.

Összehasonlító nézet linkje

html_parancsok [2006/07/04 12:08] (aktuális)
sorszám 1: sorszám 1:
 +[[Honlapszerkesztés]] << [[Tartalomjegyzék]] >> [[Szövegek formázása]]
 +----
 +===HTML parancsok===
  
 +Kezdjünk tehát bele a HTML parancsnyelv alapvető elemeinek ismertetésébe! Mint már említettük, ezek a parancsok egyszerű szöveges állományba (angolul plain text) vannak ágyazva, a szöveg közé.
 +
 +A HTML parancsok a szövegtől úgy különülnek el, hogy < és > jelek közé vannak írva. Jó részük „páros” parancs, azaz van egy kezdő és egy befejező része, a parancs az általuk közrefogott szövegre vonatkozik.
 +
 +  * Minden HTML dokumentum így kezdődik és végződik. A kezdő <HTML> kerül az állomány elejére és a befejező </HTML> a legvégére.
 +
 +  <HTML>
 +  ...
 +  </HTML>
 +
 +  * A fejléc jelölése. Mindig a dokumentum elejére kerül, a főrész (body, ld. alább) elé. Ide kerül a dokumentum néhány fontos jellemzője (cím, karakterkészlet).
 +
 +  <HEAD>
 +  ...
 +  </HEAD>
 +
 +  * Az adott HTML dokumentum címe. Ez jelenik meg a böngésző ablakának tetején.
 +
 +  <TITLE>
 +  Címsor
 +  </TITLE>
 +
 +  * Dokumentumunk főrésze. Ide írhatjuk mindazt, amit meg szeretnénk jeleníteni.
 +
 +  <BODY>
 +  ...
 +  </BODY>
 +
 +  * Bekezdés eleje-vége. Szövegünket célszerű bekezdésekre tagolni: ezeket a böngésző elhelyezi a rendelkezésre álló helyen, automatikusan tördeli. A bekezdések között egy kis szünetet hagy. A végjelző </P> elhagyható – ebben az esetben bekezdésünk egyszerűen a következő bekezdés kezdetéig tart.
 +
 +  <P> Szöveg </P>
 +
 +  * Sortörés (nem páros parancs). Akkor használjuk, ha egy bekezdésen belül szeretnénk új sort kezdeni. 
 +
 +  <BR>
 +
 +Szövegeink megjelenítését kizárólag a fenti parancsok határozzák meg. Szokatlan, hogy a HTML dokumentumban leírt szövegnek a tördelése nem érdekes: a <P> és </P> parancsok által közrezárt bekezdésen belül tehetünk sortöréseket, nem fognak látszani a megjelenítés során. Maguk a parancsok is lehetnek külön sorban, vagy a bekezdés szövegével egy sorban. Csak az számít, hogy mi következik egymás után. 
 +
 +Nézzünk egy példát:
 +>>
 +  
 +  <html>
 +  <head>
 +  <title>A Felpéci Evangélikus Egyházközség honlapja</title>
 +  <meta http-equiv='Content-Type' content='text/html; charset=iso-8859-2'>
 +  </head>
 +  <body>
 +  <p>Szeretettel 
 +  köszöntjük a</p>
 +  <p>
 +  Felpéci Evangélikus 
 +  Egyházközség </p>
 +  <p>honlapján</p>
 +  </body>
 +  </html>
 +
 +
 +{{:ns1.jpg|:ns1.jpg}}
 +
 +A fenti példában a HTML dokumentum tartalma mellett láthatjuk azt is, hogyan jelenik meg a böngészőben. Keressük meg az előbb ismertetett parancsokat! A dokumentumban megtaláljuk a fejlécet (<head> és </head> elemek között), ebben a címsort, majd egy új sort (<meta kezdetűt), ami arra szolgál, hogy nyugodtan írhassunk ékezetes betűket, és ezek helyesen jelenjenek meg. A fejlécet a dokumentum törzse követi (<body> és </body> elemek között), mely három bekezdésnyi szöveget tartalmaz. Később mutatjuk meg, hogyan lesznek ezek a szövegek kisebb, illetve nagyobb betűvel írva, középre igazítva stb.
 +
 +Készítsük el ugyanezt a dokumentumot a Mozilla Composer segítségével! (A program a "sima" Mozilla részét képezi, melynek egy verzióját letöltheti [[http://ftp.mozilla.org/pub/mozilla.org/mozilla/l10n/lang/moz1.713/mozilla-1.7.13.hu-HU.win32.installer.exe|erről a helyről]].
 +
 +A program indítása a Mozilla indításával (nem a Firefox!), a File->New->Composer Page menüpontot választva.
 +
 +{{:wiki:co1.jpg|:wiki:co1.jpg}}
 +
 +A Composer szerkesztője valójában ugyanúgy néz ki, mint az ismert szövegszerkesztő programok (pl. Microsoft Word). Gépeljük be a három bekezdésnyi szöveget, és állítsuk be a fejléc tulajdonságait!
 +
 +{{:wiki:co2.jpg|:wiki:co2.jpg}}
 +
 +A fejléc beállításához a Formátum menü Oldal címe és tulajdonságai menüpontját válasszuk, és töltsük ki a Cím rovatot. 
 +
 +{{:wiki:co3.jpg|:wiki:co3.jpg}}
 +
 +Már csak annyi a feladatunk, hogy elmentsük az elkészült oldalt. Készítsünk a honlap számára egy új könyvtárat (mappát), és ide mentsük a Fájl menü Mentés menüpontjának használatával. Adjuk neki az index nevet, akkor a Composer automatikusan hozzáteszi a .html végződést, és index.html néven menti el. Erre azért lesz majd szükség, mert a kész honlapnak ez lesz a nyitóoldala. Az Interneten működő kiszolgálógépek nagy része a honlap nyitóoldalát (megegyezés szerint) index.html vagy index.htm néven keresi. Természetesen a honlap közzététele előtt nem árt megérdeklődni a tárhely szolgáltatójától, hogy így van-e, de a fenti konvenció a leggyakoribb.
 +
 +Az elmentett oldal megtekintéséhez nyissuk meg böngészőnkkel ezt az állományt, vagy válasszuk a Composer Fájl menüjének Oldal megtekintése menüpontját, ez megnyitja számunkra a böngészőben.
 +
 +[[Honlapszerkesztés]] << [[Tartalomjegyzék]] >> [[Szövegek formázása]]
html_parancsok.txt · Utolsó módosítás: 2006/07/04 12:08 (külső szerkesztés)
 
Hacsak máshol nincs egyéb rendelkezés, ezen wiki tartalma a következő licenc alatt érhető el: CC Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported
Recent changes RSS feed Donate Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki