Honlapszerkesztés « Tartalomjegyzék » Szövegek formázása


HTML parancsok

Kezdjünk tehát bele a HTML parancsnyelv alapvető elemeinek ismertetésébe! Mint már említettük, ezek a parancsok egyszerű szöveges állományba (angolul plain text) vannak ágyazva, a szöveg közé.

A HTML parancsok a szövegtől úgy különülnek el, hogy < és > jelek közé vannak írva. Jó részük „páros” parancs, azaz van egy kezdő és egy befejező része, a parancs az általuk közrefogott szövegre vonatkozik.

  • Minden HTML dokumentum így kezdődik és végződik. A kezdő
     kerül az állomány elejére és a befejező 

    a legvégére.

<HTML>
...
</HTML>
  • A fejléc jelölése. Mindig a dokumentum elejére kerül, a főrész (body, ld. alább) elé. Ide kerül a dokumentum néhány fontos jellemzője (cím, karakterkészlet).
<HEAD>
...
</HEAD>
  • Az adott HTML dokumentum címe. Ez jelenik meg a böngésző ablakának tetején.
<TITLE>
Címsor
</TITLE>
  • Dokumentumunk főrésze. Ide írhatjuk mindazt, amit meg szeretnénk jeleníteni.
<BODY>
...
</BODY>
  • Bekezdés eleje-vége. Szövegünket célszerű bekezdésekre tagolni: ezeket a böngésző elhelyezi a rendelkezésre álló helyen, automatikusan tördeli. A bekezdések között egy kis szünetet hagy. A végjelző </P> elhagyható – ebben az esetben bekezdésünk egyszerűen a következő bekezdés kezdetéig tart.
<P> Szöveg </P>
  • Sortörés (nem páros parancs). Akkor használjuk, ha egy bekezdésen belül szeretnénk új sort kezdeni.
<BR>

Szövegeink megjelenítését kizárólag a fenti parancsok határozzák meg. Szokatlan, hogy a HTML dokumentumban leírt szövegnek a tördelése nem érdekes: a <P> és </P> parancsok által közrezárt bekezdésen belül tehetünk sortöréseket, nem fognak látszani a megjelenítés során. Maguk a parancsok is lehetnek külön sorban, vagy a bekezdés szövegével egy sorban. Csak az számít, hogy mi következik egymás után.

Nézzünk egy példát:

<html>
<head>
<title>A Felpéci Evangélikus Egyházközség honlapja</title>
<meta http-equiv='Content-Type' content='text/html; charset=iso-8859-2'>
</head>
<body>
<p>Szeretettel 
köszöntjük a</p>
<p>
Felpéci Evangélikus 
Egyházközség </p>
<p>honlapján</p>
</body>
</html>

:ns1.jpg

A fenti példában a HTML dokumentum tartalma mellett láthatjuk azt is, hogyan jelenik meg a böngészőben. Keressük meg az előbb ismertetett parancsokat! A dokumentumban megtaláljuk a fejlécet (<head> és </head> elemek között), ebben a címsort, majd egy új sort (<meta kezdetűt), ami arra szolgál, hogy nyugodtan írhassunk ékezetes betűket, és ezek helyesen jelenjenek meg. A fejlécet a dokumentum törzse követi (<body> és </body> elemek között), mely három bekezdésnyi szöveget tartalmaz. Később mutatjuk meg, hogyan lesznek ezek a szövegek kisebb, illetve nagyobb betűvel írva, középre igazítva stb.

Készítsük el ugyanezt a dokumentumot a Mozilla Composer segítségével! (A program a „sima” Mozilla részét képezi, melynek egy verzióját letöltheti erről a helyről.

A program indítása a Mozilla indításával (nem a Firefox!), a File→New→Composer Page menüpontot választva.

:wiki:co1.jpg

A Composer szerkesztője valójában ugyanúgy néz ki, mint az ismert szövegszerkesztő programok (pl. Microsoft Word). Gépeljük be a három bekezdésnyi szöveget, és állítsuk be a fejléc tulajdonságait!

:wiki:co2.jpg

A fejléc beállításához a Formátum menü Oldal címe és tulajdonságai menüpontját válasszuk, és töltsük ki a Cím rovatot.

:wiki:co3.jpg

Már csak annyi a feladatunk, hogy elmentsük az elkészült oldalt. Készítsünk a honlap számára egy új könyvtárat (mappát), és ide mentsük a Fájl menü Mentés menüpontjának használatával. Adjuk neki az index nevet, akkor a Composer automatikusan hozzáteszi a .html végződést, és index.html néven menti el. Erre azért lesz majd szükség, mert a kész honlapnak ez lesz a nyitóoldala. Az Interneten működő kiszolgálógépek nagy része a honlap nyitóoldalát (megegyezés szerint) index.html vagy index.htm néven keresi. Természetesen a honlap közzététele előtt nem árt megérdeklődni a tárhely szolgáltatójától, hogy így van-e, de a fenti konvenció a leggyakoribb.

Az elmentett oldal megtekintéséhez nyissuk meg böngészőnkkel ezt az állományt, vagy válasszuk a Composer Fájl menüjének Oldal megtekintése menüpontját, ez megnyitja számunkra a böngészőben.

Honlapszerkesztés « Tartalomjegyzék » Szövegek formázása

html_parancsok.txt · Utolsó módosítás: 2006/07/04 12:08 (külső szerkesztés)
 
Hacsak máshol nincs egyéb rendelkezés, ezen wiki tartalma a következő licenc alatt érhető el: CC Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported
Recent changes RSS feed Donate Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki