Különbségek

A kiválasztott változat és az aktuális verzió közötti különbséget mutatjuk.

Összehasonlító nézet linkje

honlapszerkesztes [2006/07/04 12:08] (aktuális)
sorszám 1: sorszám 1:
 +[[A honlapok megjelenítése]] << [[Tartalomjegyzék]] >> [[HTML parancsok]]
 +----
 +===Honlapszerkesztés===
  
 +Egyházközségünk honlapjának elkészítésében alapvetően kétféle út létezik: 
 +  * A „klasszikus” módszer szerint elkészítjük a HTML oldalt, a benne található parancsokkal együtt bármilyen szövegszerkesztőben, majd ezt a szöveges állományt elmentjük, és megnézzük a böngészőnkkel. Ez a módszer nagyon egyszerű eszközöket igényel, viszont szükség van az összes HTML parancs pontos ismeretére. Valószínőleg kevesebben fognak ezen a módon honlapot szerkeszteni, ismeretére mégis szükség van azért, hogy értsük, hogyan működik a honlapok leírása és megjelenítése, illetve hibák esetén tudjunk hova fordulni – a hibakeresésben elsődleges a HTML kód tanulmányozása. A parancsok használatát >>''ilyenmódon jelöljük''<<.
 +
 +  * Aki nem szeretné a parancsokat egytől egyig megtanulni, választhat egy grafikus honlapszerkesztő programot, és ebben (a Wordhöz hasonló módon) a program menüjének segítségével formázhatja a szövegeket, illesztheti be a képeket. A grafikus honlapszerkesztő programok úgy jelenítik meg oldalunkat szerkesztés közben, ahogyan majd a böngészőben is látjuk – ezt szakkifejezéssel WYSIWYG (az angol What You See Is What You Get – amit látsz, azt kapod kifejezésből) tulajdonságnak nevezzük. Grafikus honlapszerkesztő program – többek között – az ingyenes Netscape Composer (ezt mutatjuk be könyvünkben), ismertebb még a Microsoft Frontpage, az Adobe Pagemill vagy a Macromedia Dream-weaver is. Valójában a korszerű szövegszerkesztők (Microsoft Word, Star Office, Openoffice.org) képesek arra, hogy megszerkesztett dokumentumunkat HTML formátumban mentsük el. Ezek azonban nem kifejezetten honlapszerkesztők, így az általuk készített HTML kód nem lesz olyan jól használható, mint a klasszikus módon kódolt oldalak.
 +
 +Tanfolyamunk során mindkét szerkesztési módszert bemutatjuk. Ismertetni fogjuk a parancsokat, melyek segítségével klasszikus módon szerkeszthetünk honlapot, és bemutatjuk azt is, hogyan lehet a Netscape Composerben elkészíteni az oldalakat.
 +
 +Lehetőség van arra is, hogy már meglevő szövegeinket használjuk fel a honlap egyes oldalainak alapjául. Természetesen ekkor is szükségesek utómunkálatok, hiszen szövegszerkesztőben másfajta célból és más kinézettel, eszközökkel készítettük a dokumentumot eredetileg. Az előbb említett szövegszerkesztők (Word, Star Office, Open-office.org) bármelyikével elmenthetjük dokumentumunkat HTML formátumban (Fájl menü, Mentés másként menüpont, és ott a HTML formátum kiválasztása), majd valamelyik módszerrel elvégezhetjük a finomítást. Próbálkozhatunk azzal is, hogy szövegszerkesztőnkben készítjük el a teljes honlap anyagát és egyszerűen elmentjük HTML formátumban a kész anyagot. Habár erre képesek a korszerű szövegszerkesztők, a gyakorlat azt mutatja, hogy az általuk generált HTML kód korántsem olyan jó minőségű, mint a  honlapszerkesztő programokban készített vagy egyszerű szövegszerkesztőben írott kód.
 +
 +----
 +[[A honlapok megjelenítése]] << [[Tartalomjegyzék]] >> [[HTML parancsok]]
honlapszerkesztes.txt · Utolsó módosítás: 2006/07/04 12:08 (külső szerkesztés)
 
Hacsak máshol nincs egyéb rendelkezés, ezen wiki tartalma a következő licenc alatt érhető el: CC Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported
Recent changes RSS feed Donate Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki