Webmail – Freemail « Tartalomjegyzék » Mit írjunk, mit ne írjunk


Hogyan levelezzünk? Drótpostakultúra dióhéjban

Az Internet alapvetően új kommunikációs közeg, s ebből adódóan az elektronikus levelezés is más hozzáállást, szokásokat feltételez, mint amit a hagyományos levelezés során megszoktunk. A Világhálós technika szülőhelyén, az Egyesült Államokban már két évtizede használják az e-mailt, és ezalatt meghonosodott az elektronikus levelezés sajátos kultúrája. Azok számára, akik évek óta használnak drótpostát, természetessé válnak a szokások, míg az újonnan belecsöppent levelezők számára furcsa és idegen lehet egy ideig – mindazonáltal hamar meg lehet szokni, ha az ember ráérez az ízére.

Tudnunk kell, hogy az e-mail kevésbé formális közeg, mint a hagyományos levelezés. Adódik ez egyrészt abból, hogy az Egyesült Államokból indult el, ahol kevésbé tartják be a társadalmi érintkezés Európában megszokott szabályait, könnyedebben szólítják meg egymást és az angolban nincsen magázódás sem. Másrészt pedig a drótposta esetében az ember sokkal könnyebben rászánja magát a levélírásra, hiszen nem kell borítékot és bélyeget venni, azután elvinni a levelet a postára, csak megnyitni a levelezőprogramot, írni és a végén rákattintani a küldésre. Akik amúgy is sokat ülnek számítógép mellett napi munkájuk során, felüdülésként élik meg a levelezés negyedóráit. Az emberek emiatt hajlamosak barátaikon és családtagjaikon túl azoknak is írni, akiknek hagyományos levelet talán sosem küldenének: ismeretleneknek, cégeknek és szolgáltatóknak, magas beosztású vezetőknek. Úgy mondhatnánk, hogy sokkal alacsonyabb az elektronikus levélírás gátja, mint a hagyományosé.

Hozzájárul a kevésbé formális stílushoz az is, hogy az üzenetváltás ideje nagyon lerövidült. Egy elküldött drótpostára akár perceken belül választ kaphatunk, és a legtöbb esetben néhány napon belül mindenképp megérkezik a válasz. Ezt a „ritmust” illik betartani: akik levelet írnak nekünk, szintén azt várják, hogy egy vagy két napon belül választ kapjanak üzenetükre. Elkötelezett levelezők szabadságuk vagy külföldi útjaik során is betérnek néhány naponta egy Internet kávézóba, és megnézik a postaládáikat, megválaszolják a fontosabb üzeneteket.

Van egy lényeges hasonlóság a hagyományos levél és az elektronikus üzenet között: mindkettőben kizárólag szöveget küldünk, amiben az érzelmek és indulatok rezdüléseit nehéz egyértelműen kifejezni. Egy hagyományos levélben látjuk a kézírást, elektronikus levélben még ez sem segít. Éppen ezért ügyeljünk a pontos, tárgyilagos fogalmazásra, nehogy félreértsenek bennünket. A címzett csak a leírt szöveget fogja olvasni, nem ismeri mögöttes gondolatainkat, érzéseinket. Az érthetőség kedvéért inkább olvassuk el levelünket mégegyszer, képzeljük bele magunkat a címzett helyébe, akár ismerős, akár ismeretlen: ő hogyan értené, amit írtunk? Ez a legfontosabb szabály a levélírás során.


Webmail – Freemail « Tartalomjegyzék » Mit írjunk, mit ne írjunk

hogyan_levelezzuenk_drotpostakultura_diohejban.txt · Utolsó módosítás: 2006/07/04 11:59 (külső szerkesztés)
 
Hacsak máshol nincs egyéb rendelkezés, ezen wiki tartalma a következő licenc alatt érhető el: CC Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported
Recent changes RSS feed Donate Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki