Az Internet kihívása « Tartalomjegyzék » Merre is van az Internet


Bevezetés

Hogy kezdjünk az „egérfogáshoz”, avagy hogyan használjuk ezt a könyvet?

Könyvünk célja, hogy lelkipásztorok és érdeklődő munkatársaik, elkötelezett hívő emberek számára irányt mutasson az Internet használatában. Kívánjuk, hogy A templom egere sokak munkáját segítse, megmutatva a modern technika alkalmazási lehetőségeit a keresztények szolgálata, missziója és közösségszervezése terén.

Bevezetőnkkel szeretnénk megkönnyíteni a könyvben való eligazodást, ezért összefoglaljuk, mi minden található meg a kötetben. Első fejezetünk, mely a Merre is van az Internet címet kapta, kedvcsináló azok számára, akik keveset tudnak a Világháló rejtelmeiről és könyvünk kapcsán kezdenek el ismerkedni az internetes szolgáltatásokkal. A gyakori e-mailezők és böngésző-használók átugorhatják, szeretettel ajánljuk azonban mindazok figyelmébe, akik újak az Internet világában.

Az Internet az egyházban – egyházak az Interneten című, második fejezet lelkipásztorok és munkatársaik, az Interneten járatosak és azzal ismerkedők számára egyaránt hasznos olvasmány. Az etikai-teológiai alapozás után áttekintjük a hazai és európai konkrét kezdeményezéseket. Külön hangsúlyt kap az egyházközségekben, plébániákon végzett munka, de szót ejtünk az országos szintű egyházi internetes tevékenységről is. Foglalkozunk a családok mindennapjaiban és az oktatás-nevelés során felmerülő lehetőségekkel, problémákkal. Önálló fejezetet szenteltünk az Internet veszélyeinek, hiszen tisztában kell lennünk azzal, hogyan védekezhetünk a nem kívánt hatások, problémák ellen. Lelkipásztorok számára érdekes lehet, hogyan alakul ki az internetfüggőség és hogyan lehet ezen segíteni. Az elméleti áttekintést és gyakorlati jótanácsokat három tanfolyam anyaga követi az elektronikus levelezés, internetes keresés és honlapkészítés témakörében. Ezek a tanfolyami anyagok a CD melléklet használatával önképzésre is alkalmasak. Mindazonáltal a szakember vezetésével tartott, kiscsoportos tanfolyamok hatékonyabbak, melyeket a kötet anyagát elkészítő Magyar Keresztény Internet Egyesület a közeljövőben országunk különböző pontjain szeretne megszervezni.

Az elektronikus levelezés kérdéseit tekinti át a Drótposta a parókián és otthon című első tanfolyami anyag. A levelezés az első lépés a Világháló szolgáltatásai felé, bátran ajánljuk mindenkinek, aki szívesen tartaná a kapcsolatot távol élő barátaival, munkatársaival napi szinten, olcsón és hatékonyan, hiszen a levelezéshez még Internet-kapcsolatra sincs szükség. Nem könnyű eligazodni a Világháló rengetegében. Ebben kíván segíteni második tanfolyami anyagunk, Információmorzsák a cyber-kazalban címmel, az internetes keresés témakörében. Ajánljuk mindazoknak, akik rendelkeznek Internet-kapcsolattal és szeretnének megismerkedni a hatékony keresés módszereivel. Sokat segít ebben az idegennyelv-ismeret (különösen az angol tudás), de enélkül is bátran vállalkozhatunk a keresésekre, hiszen óriási az immár rendelkezésre álló magyar nyelvű anyagok terjedelme.

Harmadik tanfolyami fejezetünk Egyházközségünk honlapja címmel az internetes honlapok, weboldalak készítését és karbantartását mutatja be. Megtanulhatjuk az oldalak elkészítését és publikálását az Interneten: ennek segítségével bármilyen témakörben tehetünk közzé anyagokat, bemutatva pl. egyházközségünket, plébániánkat, közzétéve újságjainkat, prédikációkat, vagy képes bemutatót készítve egy-egy jól sikerült eseményről, táborról. Kötetünk nyomtatott anyagát az Internet-kislexikon zárja, ahol a fontosabb fogalmak magyarázatát találjuk meg.

Ne feledkezzünk meg azonban a könyv CD mellékletéről, melyen ingyenesen elérhető szoftvereken túl megtalálhatjuk sok magyar nyelvű keresztény honlap anyagának részleteit, és felhasználhatjuk tanulmányainkhoz tanfolyami segédanyagként. Elérhetőek itt a könyv terjedelmén túlmutató írásos anyagok, valamint egy reprezentatív válogatás magyar nyelvű keresztény honlapok címeiből. A Templom egere használatához sok örömet kíván a szerkesztő,

Bogdányi Gábor

Magyar Keresztény Internet Egyesület elnöke


Az Internet kihívása « Tartalomjegyzék » Merre is van az Internet

hogy_kezdjuenk_az_egerfogashoz_avagy_hogyan_hasznaljuk_ezt_a_koenyvet.txt · Utolsó módosítás: 2006/07/04 11:42 (külső szerkesztés)
 
Hacsak máshol nincs egyéb rendelkezés, ezen wiki tartalma a következő licenc alatt érhető el: CC Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported
Recent changes RSS feed Donate Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki