Különbségek

A kiválasztott változat és az aktuális verzió közötti különbséget mutatjuk.

Összehasonlító nézet linkje

hogy_keruelt_kukac_a_cimembe [2006/07/04 11:55] (aktuális)
sorszám 1: sorszám 1:
 +[[E-mail címem van!]] << [[Tartalomjegyzék]] >> [[Hogyan tehetek szert drótpostacímre?]]
 +----
 +===Hogy került „kukac” a címembe?===
  
 +A drótposta használatához először e-mail címre van szükség. Nézzünk egy tipikus címet:
 +
 +//kovacs@sopron.hu//
 +
 +Ezt a karaktersort a @ jel bontja két részre, melyet et-nek kellene ejteni, de a magyar nyelv találékonyságának köszönhetően ez kukac néven került be a szaknyelvbe és a köztudatba is.
 +
 +A @ előtti, tehát attól balra található rész a személyre szabott azonosító vagy felhasználói név (angolul username). Ez a cím gazdájának személyes, rá jellemző neve. 
 +A @ mögötti, azaz tőle jobbra található rész a levelezés központi számítógépének internetes tartományneve (angolul domain name).
 + 
 +Lényegében egy-egy e-mail cím mindig valaki@valahol alakú. Az azonosító jellemző a cím tulajdonosára, de nem biztos, hogy rájövünk az illető nevére, hiszen az Interneten elterjedt a becenevek használata, különösen a fiatalok között. Nagyobb intézmények, cégek szabványosított címeket használnak, melyekből rögtön látható, ki is a cím gazdája. Például egy képzeletbeli Kovács Lajosnak olyan címei lehetnének, mint lajos.kovacs@mezotur.hu, vagy lkovacs@mav.hu, esetleg kovacs.lajos@elte.hu. Mint példáinkból látható, a tartománynév egyes esetekben a munkahelyre, máskor a földrajzi helyre enged következtetni, de ez sem általános szabály, hiszen hazánkban is sokan használják pl. a Hotmail amerikai levelezőrendszerben található valaki@hotmail.com alakú címet.
 +
 +A drótpostacím érdekessége, hogy nekünk nem kell semmi mást megadnunk, csak a címet, és levelünk a világháló rengetegében a megfelelő helyre teljes biztonsággal odatalál, mint Harry Potterhez a varázsiskolába behívó levél. Nincs tehát szükségünk a földi levelezésnél használt sallangokra, mint utca, házszám, város, irányítószám, meg esetleg postafiók.
 +
 +----
 +[[E-mail címem van!]] << [[Tartalomjegyzék]] >> [[Hogyan tehetek szert drótpostacímre?]]
hogy_keruelt_kukac_a_cimembe.txt · Utolsó módosítás: 2006/07/04 11:55 (külső szerkesztés)
 
Hacsak máshol nincs egyéb rendelkezés, ezen wiki tartalma a következő licenc alatt érhető el: CC Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported
Recent changes RSS feed Donate Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki