E-mail címem van! « Tartalomjegyzék » Hogyan tehetek szert drótpostacímre


Hogy került „kukac” a címembe?

A drótposta használatához először e-mail címre van szükség. Nézzünk egy tipikus címet:

kovacs@sopron.hu

Ezt a karaktersort a @ jel bontja két részre, melyet et-nek kellene ejteni, de a magyar nyelv találékonyságának köszönhetően ez kukac néven került be a szaknyelvbe és a köztudatba is.

A @ előtti, tehát attól balra található rész a személyre szabott azonosító vagy felhasználói név (angolul username). Ez a cím gazdájának személyes, rá jellemző neve. A @ mögötti, azaz tőle jobbra található rész a levelezés központi számítógépének internetes tartományneve (angolul domain name).

Lényegében egy-egy e-mail cím mindig valaki@valahol alakú. Az azonosító jellemző a cím tulajdonosára, de nem biztos, hogy rájövünk az illető nevére, hiszen az Interneten elterjedt a becenevek használata, különösen a fiatalok között. Nagyobb intézmények, cégek szabványosított címeket használnak, melyekből rögtön látható, ki is a cím gazdája. Például egy képzeletbeli Kovács Lajosnak olyan címei lehetnének, mint lajos.kovacs@mezotur.hu, vagy lkovacs@mav.hu, esetleg kovacs.lajos@elte.hu. Mint példáinkból látható, a tartománynév egyes esetekben a munkahelyre, máskor a földrajzi helyre enged következtetni, de ez sem általános szabály, hiszen hazánkban is sokan használják pl. a Hotmail amerikai levelezőrendszerben található valaki@hotmail.com alakú címet.

A drótpostacím érdekessége, hogy nekünk nem kell semmi mást megadnunk, csak a címet, és levelünk a világháló rengetegében a megfelelő helyre teljes biztonsággal odatalál, mint Harry Potterhez a varázsiskolába behívó levél. Nincs tehát szükségünk a földi levelezésnél használt sallangokra, mint utca, házszám, város, irányítószám, meg esetleg postafiók.


E-mail címem van! « Tartalomjegyzék » Hogyan tehetek szert drótpostacímre

hogy_keruelt_kukac_a_cimembe.txt · Utolsó módosítás: 2006/07/04 11:55 (külső szerkesztés)
 
Hacsak máshol nincs egyéb rendelkezés, ezen wiki tartalma a következő licenc alatt érhető el: CC Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported
Recent changes RSS feed Donate Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki