Különbségek

A kiválasztott változat és az aktuális verzió közötti különbséget mutatjuk.

Összehasonlító nézet linkje

ftp [2006/07/04 12:11] (aktuális)
sorszám 1: sorszám 1:
 +[[Tárhely - Hova tegyük a honlapot?]] << [[Tartalomjegyzék]] >> [[Internet-kislexikon]]
 +----
 +====FTP====
  
 +A lapunk eljuttatásához az általunk kiválasztott szervergépre az Internet egy másik szolgáltatását kell igénybe vennünk, ez az FTP (file transfer protocol – adatállományok küldése, fogadása az Interneten).
 +
 +Az FTP használata nem túlságosan bonyolult dolog, ha ezt a szolgáltatást nyújtó, ún. FTP-kliens programunk van. Ha megteremtettük a kapcsolatot, azaz csatlakoztunk a szervergépre, ettől kezdve teljesen úgy tűnik, mintha adatállományokat másolnánk mondjuk a kislemezünkről a merevlemezre. 
 +
 +Most a Windows Commandert fogjuk használni, mely az egyik legrégebbi adatállománykezelő továbbfejlesztett változata.
 +
 +{{:wc1.jpg|:wc1.jpg}}
 +
 +A program indítása után a CTRL+N billentyűkombinációval, vagy ikonnal, de a Parancsok/Új FTP kapcsolat menüponttal is meghívhatjuk azt a párbeszédpanelt, melybe beírhatjuk a webszerver címét.
 +
 +{{:wc2.jpg|:wc2.jpg}}
 +
 +Tehát gépeljük be a szervernevet! A panelen az anonymous connection lehetőséget vegyük ki!
 +
 +{{:wc3.jpg|:wc3.jpg}}
 +
 +Ezután a megnyíló új panelen már csak a felhasználói nevünket (user name) kell begépelnünk, majd a megjelenő hasonló panelbe a jelszavunkat (Password), és felépül a kapcsolat a távoli szerverrel.
 +
 +{{:wc4.jpg|:wc4.jpg}}
 +
 +Ezt onnét látjuk, hogy megjelenik a Windows Commander eddig aktív paneljén a web-szerveren levő tárhelyünk könyvtárszerkezete. Ide a programban ismert módon másolhatunk át állományokat. Akár úgy, hogy saját gépünkön kijelöljük és az F5 billentyű lenyomásával másoljuk, akár úgy is, hogy „fogd és vidd” módon az egérrel áthúzzuk az állományokat.
 +
 +Ha felesleges egy állomány vagy könyvtár, törölhetjük a DEL billentyűvel vagy az F8 funkcióbillentyűvel. Ha a névre egyet kattintunk, átnevezhetjük állományunkat, az ENTER billentyűvel fejezzük be az átnevezést. Ez azért is érdekes lehet, mert az operációs rendszer vagy a kliens másoláskor esetleg a kis- és nagybetűket a adatállományok nevében megváltoztathatja, és a csatolóink emiatt esetleg nem működnek A legegyszerűbb ezért, ha kizárólag kisbetűs neveket használunk mindig.
 +
 +Frissítéskor, tehát abban az esetben, ha új tartalmat akarunk feltölteni a szervergépre, csupán azt az adatállományt kell törölni, illetve felülírni, amelyik tartalma változott.
 +
 +Frissítéskor, feltöltéskor nagyon fontos a tesztelés. A honlapok készítői sokszor elkövetik azt a hibát, hogy úgy gondolják, azok az oldalak, amelyek saját gépükön azt mutatták, amit elvártak tőlük, a szerverre való feltöltés után is így viselkednek. Amint erről szó volt, nagyon sok oka lehet, hogy nem minden csatoló működik. Ezért tesztelni kell az Interneten keresztül a honlapunkat. Addig sose fejezzük be munkánkat, amíg meg nem győződtünk róla, hogy minden csatoló működik-e! Ha nem, akkor a következő leggyakoribb hibalehetőségek közé tartozik, hogy nincs meg egy állomány, vagy más az állomány neve, mint a hivatkozásban. Másoljuk fel, vagy nevezzük át!
 +
 +Lehetséges, hogy kijavítottuk a hibát, mégsem történik változás. (A nézett oldalt az újratöltés ikonnal tudjuk a böngészővel aktualizáltatni) Ennek az lehet az oka, hogy a memóriában nem frissült. Egy átmeneti tárolóba tölt?dnek le ugyanis az oldalak – ilyenkor ezt   a tárolót is törölni kell. 
 +
 +----
 +[[Tárhely - Hova tegyük a honlapot?]] << [[Tartalomjegyzék]] >> [[Internet-kislexikon]]
ftp.txt · Utolsó módosítás: 2006/07/04 12:11 (külső szerkesztés)
 
Hacsak máshol nincs egyéb rendelkezés, ezen wiki tartalma a következő licenc alatt érhető el: CC Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported
Recent changes RSS feed Donate Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki