A hipertext « Tartalomjegyzék » A két legelterjedtebb böngészőprogram


Doménnév, URL, honlap

Az Interneten az ún. IP-cím segítségével irányítják az üzeneteket, dokumentumokat. Minden számítógép rendelkezik egy egyedi IP-címmel, amely nem más, mint pontokkal elválasztott négy, 0-255 közé eső szám összessége (pl.: 184.160.12.153) Az ilyen, telefonszámhoz hasonló számokat nehéz megjegyezni. A felhasználóknak egyszerűbb a számítógépek neveire hivatkozni. Ezért létrehozták a tartománynevek vagy doménnevek (angolul domain name) rendszerét, melyet egy elosztott névkiszolgáló adatbázis-rendszer (DNS – Domain Name Service) szolgál ki, amelyből a hálózati program kikeresheti a névnek megfelelő címet, és fordítva.

Fontos megértenünk a nevek szerkezetét, hiszen ennek alapján jegyezhetjük meg, hol található meg a kívánt dokumentum. Egy név például így nézhet ki:

www.kereszteny.hu

A tartománynevek hierarchikus szerkezetet alkotnak egy fa felépítése szerint (gyökér-ágak-gallyak). A tartományok fordított sorrendben, ponttal elválasztva jelennek meg, így a legelső maga a számítógép vagy a rajta futó szolgáltatás elnevezése (példánkban a www). A csúcstartományok (a név legvégén) kétbetűs országnév-rövidítések (hu, de, uk stb.), kivéve az Egyesült Államokat, ahol hárombetűs szakmai rövidítéseket használnak (edu, org, com stb.). A két elem között elhelyezkedő egy vagy több altartománynév helyi, illetve intézményi elemet (elemeket) jelöl. Példánk szerint tehát a .hu végződés a magyar csúcstartományra utal, a kereszteny.hu egy első szintű magyar tartomány, és a www.kereszteny.hu a gépnek, a szolgáltatásnak a neve.

Minden, a hálón elhelyezett dokumentumnak van egy egységesített címe, amelyet URL-nek (angol nevén Uniform Resource Locator) neveznek. Az URL három részből áll:

  • Az első rész leírja a használni kívánt szabványt. Jelen esetben ez az ún. Hipertext Transfer Protocol, amelyet így jelölünk http://. A HTTP más internetszabványokat is magába fogadott, így a telnet-et és az ftp-t.
  • A második rész a szolgáltató (webszerver) számítógép nevét jelöli: pl. www.kereszteny.hu vagy lib.elte.hu. Előfordul, hogy megjelölik a számítógép kijelölt portját, logikai csatlakozási pontját is, ezt kettősponttal elválasztva kell a név mögé írni, pl.: :80.
  • A harmadik rész a dokumentum elérési útját (a könyvtárt, alkönyvtárakat) és állománynevét adja meg, /konyvtar/alkonyvtar/ filenev.htm alakban.

Példának választva a www.kereszteny.hu webszerver lapszemle szolgáltatásának URL-jét:

http://www.kereszteny.hu/lapszemle

Ha csak az URL első két részét adjuk meg, akkor a webszerver nyitóoldalára (angolul homepage, más magyar nevén: címoldal) jutunk. Vegyük észre, nem kötelező az, hogy a webszerver címe www-vel kezdődjék, lehet pl. http://lib.elte.hu.

A manapság használatos böngészőprogramok nem követelik meg a http: leírását, elég csak a nevet beírni, és a program automatikusan elérakja a http: szabványmegjelölést.


A hipertext « Tartalomjegyzék » A két legelterjedtebb böngészőprogram

domennev_url_honlap.txt · Utolsó módosítás: 2006/07/04 12:02 (külső szerkesztés)
 
Hacsak máshol nincs egyéb rendelkezés, ezen wiki tartalma a következő licenc alatt érhető el: CC Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported
Recent changes RSS feed Donate Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki