Különbségek

A kiválasztott változat és az aktuális verzió közötti különbséget mutatjuk.

Összehasonlító nézet linkje

csatolt_allomanyok_kezelese [2006/07/04 12:00] (aktuális)
sorszám 1: sorszám 1:
 +[[Mit írjunk, mit ne írjunk?]] << [[Tartalomjegyzék]] >> [[Vírusok és hoaxok]]
 +----
 +===Csatolt állományok kezelése===
  
 +Leveleinkhez bármilyen adatállományt mellékelhetünk. Lehet ez egy szövegszerkesztővel készített dokumentum, amit a címzett kijavít és visszaküld, lehet egy rajz, kép vagy fotó, de akár hang- és videóállomány is. Bármit küldhetünk, ami számítógépen tárolható. Elvileg egyetlen levélhez „csatolhatunk” akárhány adatállományt, ezért nevezik ezeket csatolt állományoknak.
 +    Előfordul, hogy néhány szolgáltató vírusvédelmi okokból visszadobja azokat a leveleket, melyek veszélyes kiterjesztésű fájlokat tartalmaznak (pl. exe, bat, stb).
 +Meg kell azonban tanulnunk egyrészt azt, hogyan küldjük el az állományokat és hogyan nyissuk meg az érkezett mellékletet. Másrészt pedig érdemes betartani néhány szabályt, hogy ne okozzunk gondokat másoknak, és minket se érjenek kellemetlen meglepetések.
 +
 +Adatállomány (fájl) mellékelése az előző fejezetekben már röviden ismertetésre került. A csatolásra külön menüparancs szolgál, a fogadás is hasonlóan egyszerű. A kapott levél fejlécéből megtudjuk, hogy a levélhez adatállományt csatoltak.
 +
 +Az Outlook Express, ha az üzenet mellékletet tartalmaz, a levél adatai mellett gemkapocs ikont jelenít meg az üzenetlistában. A melléklet megjelenítéséhez a betekintőben kattintsunk az üzenet fejlécén található gemkapocs ikonra, majd kattintsunk az állomány nevére. A másik megoldás, hogy duplán kattintunk az üzenetablak tetején, az üzenet fejlécében található fájlmelléklet ikonra.
 + 
 +Ha menteni szeretnénk a mellékelt állományt, kattintsunk a Fájl/ Mellékletek mentése menüpontra, majd kattintsunk az állomány nevére. Ha a mellékletet a betekintőből szeretnénk menteni, kattintsunk a gemkapocs ikonra, majd válasszuk a Mellékletek mentése menüpontot.
 +
 +A Thunderbirdben az ablak alján jelennek meg a csatolt fájlok, s ezeket a jobb egérgombbal rájuk kattintva tudjuk kimenteni.
 +
 +Fontos tudnivaló, hogy a csatolt adatállományok mérete nem lehet bármekkora. Az Internet szolgáltatók is korlátozzák az átvitel nagyságát, és a címzett postafiókja sem korlátlan méretű. Ha megtelik a postafiók, nem fogad új leveleket, hanem hibaüzenetet küld.
 +
 +Ráadásul a nagyméretű levelek a postafiók esetleges megbénításán túl a címzett pénztárcáját is terhelik, hiszen általában telefonvonalon keresztül történik a levelek letöltése, a nagyméretű levél pedig hosszú ideig töltődik, sokba kerül. Ne okozzunk levelezőpartnerünknek fölösleges, általa nem kívánt költségeket! Amennyiben nagyméretű állományt szándékozunk küldeni, előtte pontosítsuk a címzettel, tudja-e fogadni.
 +
 +Nehéz szabályt adni arra, mi tekinthető nagyméretűnek, mi pedig kicsinek. Az 500 kilobájtnál nagyobb állomány mindenképpen nagy, az 1 megabájt méretű pedig nagyon nagynak tekinthető. Levélküldés előtt adjuk össze csatolt állományaink méreteit, és az összeg ismeretében döntsük el, nem túl nagy-e a küldendő levél.
 +
 +Lehetőség van a csatolandó állomány méretének csökkentésére is. Amint már említettük, képet küldése esetén válasszuk a takarékos JPG vagy GIF formátumot.
 +
 +Amennyiben szövegszerkesztőben készített állományt küldünk (pl. Word, StarOffice, OpenOffice.org valamelyikében készített állományt), először is távolítsuk el belőle a képeket, ha nem feltétlenül szükségesek. Inkább mellékeljük a képet külön JPG állományként. Mindezen túl pedig szövegünket RTF (Rich Text Format) formátumban mentsük el, és ezt küldjük a levélben: ezt a formátumot mindegyik szövegszerkesztő képes használni, és ezen keresztül nem terjednek a vírusok sem!
 +
 +Másik lehetőség a csatolt állományok méretének csökkentésére a tömörítőprogramok használata. Ezeket a szoftvereket éppen arra találták ki, hogy akár több, nagyméretű állományt is „összecsomagoljanak”, hogy kis csomagként lehessen elküldeni. A tömörítés után akár a tizedére is csökkenhet a méret, az állomány típusától függően. Szánjunk rá egy órát, és ismerkedjünk meg a valamelyik tömörítő-programmal ([[CD melléklet]]ünkön a magyar nyelvű WinRar megtalálható). Ennek kezelésére itt ugyan nem térünk ki részletesebben, de használata nem bonyolultabb, mint a Windows Intézőben végzett munka.
 +
 +----
 +[[Mit írjunk, mit ne írjunk?]] << [[Tartalomjegyzék]] >> [[Vírusok és hoaxok]]
csatolt_allomanyok_kezelese.txt · Utolsó módosítás: 2006/07/04 12:00 (külső szerkesztés)
 
Hacsak máshol nincs egyéb rendelkezés, ezen wiki tartalma a következő licenc alatt érhető el: CC Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported
Recent changes RSS feed Donate Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki