Különbségek

A kiválasztott változat és az aktuális verzió közötti különbséget mutatjuk.

Összehasonlító nézet linkje

csatolok_megadasa [2006/07/04 12:09] (aktuális)
sorszám 1: sorszám 1:
 +[[Szövegek formázása]] << [[Tartalomjegyzék]] >> [[Hogyan adjunk meg csatolókat?]]
 +----
 +===Csatolók megadása===
  
 +A csatolók (angolul: link) adják a Világháló igazi újdonságát: ezeken keresztül „minden mindennel összefügg”, vagy legalábbis megvan ennek a lehetősége. Említettük, hogy a honlapok összes oldalának van egy egyértelmű címe, ennek megadásával bárhonnan a világon az adott lap hívható elő. Mindegyik honlap szerkesztője hivatkozhat bármelyik másik honlapra, csak egy csatolót kell beillesztenie a saját oldalára. Aki erre az (általában aláhúzott szöveggel megjelenő) csatolóra kattint, rögtön a csatolás címével megadott oldalon találja magát. Ezekkel a csatolókkal fogjuk összekapcsolni készülő honlapunk oldalait is, hogy a nyitólapról eljuthassunk a többi oldalra.
 +
 +A csatolók hasznosságát a következő példa alapján érthetjük meg: Vegyünk egy újságot, melynek első oldalán az olvasó megnézi a számára érdekes cikk oldalszámát és oda lapoz rögtön, majd a cikk elolvasása után visszamegy az első oldalra új cikket keresni – a honlapok világában az „odalapozás” és „visszalapozás” is csatolókra való kattintásnak felel meg.
 +
 +Tegyük fel, hogy az első oldalon kiszemelt cikk felkeltette az érdeklődésünket, és mélyebb ismeretekre vágyunk. A könyvespolcon vagy a könyvtárban találunk hozzá esetleg anyagot, a keresés azonban mindenképpen időbe telik. Az Interneten más a helyzet! Ha a lap készítője tudja, hol is találunk hozzá anyagot, akkor elhelyez egy csatolót, amire az érdeklődő csak rákattint, és máris a megfelelő honlapon találja magát.
 + 
 +A csatolók honlapunk oldalain történő megadásához tudnunk kell a céloldal címét. Leggyakoribb az abszolút cím (URL) megadása, pl. http://www.felpec.hu/evangelikus/templom.html, de megadhatunk relatív címet is. Ez utóbbi a saját oldalunkhoz viszonyított helyi cím, azaz pl. a honlap egy másik oldala. Például a nyitólapról csatolva a templomokról szóló oldalt, elég a HTML dokumentum nevét megadni, ami jelen esetben templom.html. 
 +
 +Tudnunk kell, hogy ez a cím csak a saját honlapunkon belül működik, más honlapról csatolva az előbbi, abszolút címet kell használni. Saját honlapunkon belül vigyáznunk kell a relatív címekkel akkor, ha több alkönyvtárat (mappát) használunk, hiszen ekkor az elérés mappaútvonalát is meg kell adni (pl. ha van egy kepek alkönyvtárunk, és ezen belül van egy templomkepek.html oldalunk, akkor a honlap nyitólapjáról ezt a kepek/templomkepek.html relatív címmel adjuk meg). Az alkönyvtárból a fölötte levő főkönyvtárra való hivatkozás megadása ../ jelöléssel történik. Tehát pl. a kepek alkönyvtárban levő említett templom-kepek.html állományból hivatkozva a felette levő könyvtárban levő, index.html elnevezésű nyitóoldalra, ezt írjuk: ../index.html
 +
 +Lehetőség van arra is, hogy a honlap egy-egy oldalán belül belső ugrási célpontokat adjunk meg. Ehhez a céloldalon meg kell jelölni a célhelyet, amelyet később az oldal neve mögé írt #-el címezhetünk. Tehát pl. a templom.html oldal oltar című helyére ugorva a relatív cím templom.html#oltar lesz, de használhatjuk a címzést az abszolút címeknél is az oldalcím mögé írva.
 +
 +----
 +[[Szövegek formázása]] << [[Tartalomjegyzék]] >> [[Hogyan adjunk meg csatolókat?]]
csatolok_megadasa.txt · Utolsó módosítás: 2006/07/04 12:09 (külső szerkesztés)
 
Hacsak máshol nincs egyéb rendelkezés, ezen wiki tartalma a következő licenc alatt érhető el: CC Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported
Recent changes RSS feed Donate Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki