Hogyan tehetek szert drótpostacímre « Tartalomjegyzék » Levelek küldése és fogadása


Az elektronikus levél felépítése

Egy levelezőprogramban szerkesztett, elküldésre váró levél fejlécét látjuk. Végignézve megállapíthatjuk, milyen részekből is áll össze levelünk (az egyes magyar kifejezések mögött az angol megfelelőjét is szerepeltetjük, hiszen lehetséges, hogy angol nyelvű levelezőprogrammal is lesz dolga az olvasónak):

Címzett (To):

Ide kerül levelünk címzettjének drótpostacíme. Írhatunk több címet is egymás után, vesszővel elválasztva, s akkor levelünk mindegyik címzetthez eljut.

Másolatot kap (Cc – az angol carbon copy rövidítése):

Lehetőségünk van további címzettek megadására. Igazából nem nekik szól a levél, csak az egyszerűség kedvéért nekik is küldünk másolatot, hogy tudjanak róla, mit írtunk a címzetteknek. (A cc, azaz másolat használata elsősorban a hivatalos levelezésben elterjedt, hiszen ez olyan, mint egy iraton a „kapják még” rovat, ahol felsoroljuk a hivatalból érdekelteket. Pl. sok munkahelyen a főnöknek illik cc-t küldeni a fontosabb ügyekben folytatott levelezésből.)

Titkos másolat (Bcc – blind carbon copy):

Akiknek a címét ide írjuk, azok megkapják a másolatot, de a többi címzett nem látja, hogy ők is kaptak.

Tárgy (Subject):

Ide kerül levelünk témájának rövid, pár szavas összefoglalója. Fontos a kitöltése, hiszen akinek a postafiókjába sok levél fut be, az elsősorban a tárgy alapján látja, melyek a lényegesebb és érdekesebb levelek. A jól megfogalmazott tárgy alapján később könnyebben vissza tudunk keresni egy-egy régebben kapott vagy írt levelet.

Melléklet (Attachment):

A levél szövegén kívül mellékelhetünk adatállományt is. Ez lehet egy szerkeszthet? dokumentum, kép, esetleg hangállomány is. Ügyeljünk arra, hogy ezt kisméretű adatállományokra találták ki, nem korlátlan méretre. Ráadásul egy nagy adatállomány a címzett számára hosszú letöltési időt eredményez, azaz sokba kerül. Ha küldendő állományunk nagyobb, mint egy megabájt, lehetőleg csak előzetes egyeztetés után küldjük el.

Levéltörzs (Message body):

Ide írhatjuk a levél tartalmát. A legtöbb levelezőprogram csak a legegyszerűbb szöveget fogadja el, formázás (kiemelések, aláírás, vastag betű) nélkül, ezért ügyeljünk az alapvető tördelésre. Új bekezdés előtt hagyjunk ki egy sort, levelünk elején a megszólítás után és a végén, az aláírás előtt szintén hagyjunk egy sort üresen. Utólag fussuk át levelünket, hogy jól követhető-e.

Természetesen a felsoroltak egy részének kitöltése nélkül is célba talál a levelünk. A címzett nélkül biztosan nem – érthetően kitöltése kötelező, és a tárgyhoz is szokás írni valamit. A levelezőprogramnak ennyi elég is, a többi rész kitöltése nélkül hajlandó elküldeni az irományt.


Hogyan tehetek szert drótpostacímre « Tartalomjegyzék » Levelek küldése és fogadása

az_elektronikus_level_felepitese.txt · Utolsó módosítás: 2006/07/04 11:56 (külső szerkesztés)
 
Hacsak máshol nincs egyéb rendelkezés, ezen wiki tartalma a következő licenc alatt érhető el: CC Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported
Recent changes RSS feed Donate Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki