Különbségek

A kiválasztott változat és az aktuális verzió közötti különbséget mutatjuk.

Összehasonlító nézet linkje

a_levelezoprogram_beallitasa [2006/07/04 11:58] (aktuális)
sorszám 1: sorszám 1:
 +[[Üzenetek és mappák]] << [[Tartalomjegyzék]] >> [[Webmail – Freemail]]
 +----
 +===A levelezőprogram beállítása===
  
 +A levelezés használatához először meg kell adni drótpostafiókunk adatait. Azért van erre szükség, hogy a program el tudja végezni a küldés-fogadás feladatait: tisztában legyen vele, honnan töltse le az érkező leveleket, és azzal is, hogyan küldje el az általunk írt üzeneteket. A levelezőprogramok túlnyomó része a POP/SMTP szabványok szerint kezeli a drótpostát, ezért mindegyik program ugyanazokat az adatokat fogja kérni.
 +Mielőtt elvégezzük a beállításokat, írjuk össze az adatokat, melyekre szükségünk lesz:
 +
 +//Név, szervezet// - Általános adatok a felhasználóról
 +//E-mail cím// - Saját drótpostacímünk
 +//POP szerver// - A levelek letöltése ezen a számítógépen keresztül történik. Ez a gép biztosítja tehát drótpostafiókunk elérhet?ségét. A nevét kell megadnunk, ez lehet pl. mail.lutheran.hu vagy freemail.hu
 +//POP felhasználó// - Felhasználói név a levelezőszerveren
 +//POP jelszó// - A felhasználói névhez tartozó jelszó
 +//SMTP szerver// - A levelek küldését végezzük ezen a szerveren keresztül. Saját Internet szolgáltatónk levelezőszerverét kell megadnunk (pl. mail.externet.hu, smtp.interware.hu), vagy a Freemail esetén freemail.hu
 +
 +A fenti adatokat jegyezzük fel, mielőtt megkísérelnénk beállítani a levelezőprogramban. Amennyiben az Internet elérésünk mellé kapunk postafiókot is, az Internet szolgáltató rendelkezésünkre bocsátja az összes, fent említett adatot. Egyébként pedig a drótpostafiókunk üzemeltetőjétől kell megkérdeznünk az adatokat. Akinek Freemail vagy más, ingyenes levelezőszolgáltatónál van postafiókja, a postafiók létrehozásakor az Interneten megkapja az adatokat az eléréshez. (A Freemail kezeléséről ld. a [[CD melléklet]]en található leírást).
 +
 +Drótpostafiókunk elérhetősége többféle lehet: a legelterjedtebb az előbbi táblázatban szereplő POP (Post Office Protocol) szabványú postafiók. Egyben ez a legegyszerűbb szabvány is, mely a levelek letöltését lehetővé teszi. Elterjedt az IMAP (Internet Message Access Protocol) szabványú elérés is, mely ugyanúgy képes letölteni a leveleket, mint a POP, de többletszolgáltatásokat nyújt a levelezőszerveren való tároláshoz: mappákat lehet létrehozni a szerveren stb. Saját levelezőprogramunkban hasonlóak az IMAP elérés beállításai is, mint a POP elérésé – csak a postafiók elérésének szabványát kell átállítanunk POP-ról IMAP-ra.
 +
 +A fogadás és küldés beállítását szemléltetjük a következő részben. Jöjjön tehát A drótpostaláda kialakítása Outlook Expressben című képregényünk:
 +
 +1. Az Eszközök/Fiókok menüpontot válasszuk!
 +
 +{{:ol13.jpg|:ol13.jpg}}
 +
 +2. A megnyíló Internet-fiókok panel Hozzáadás gombjára kattintsunk.
 +
 +{{:ol14.jpg|:ol14.jpg}}
 +
 +3. A megnyíló lehetőségek közül a Levelezés menüpontot válasszuk!
 +
 +{{:ol15.jpg|:ol15.jpg}}
 +
 +Ezzel egy [[varázsló]]t indítunk, mely segít abban, mit is kell tennünk a beállításokhoz.
 +
 +4. A nevünket gépeljük először, majd a lap alján a Tovább gombra kattintsunk!
 +Ezt a kimenő nevet látják meg a levelünket kapók.
 +
 +{{:ol16.jpg|:ol16.jpg}}
 +
 +5. A következő tennivaló az e-mail címünk beírása.
 +
 +{{:ol17.jpg|:ol17.jpg}}
 +
 +6. Ezután a levélfogadó szerver típusát (POP illetve IMAP) kell kiválasztani és nevét beírni, majd a levélküldő szerver nevét megadni.
 +
 +{{:ol18.jpg|:ol18.jpg}}
 +
 +7. Beírjuk még a levélfogadáshoz szükséges felhasználói nevet és a hozzá tartozó jelszót (táblázatunkban POP felhasználó és jelszó)
 +
 +{{:ol19.jpg|:ol19.jpg}}
 +
 +8. A befejezés után megjelenik az Internet-fiókok listájában. 
 +
 +{{:ol20.jpg|:ol20.jpg}}
 +
 +Hasonló módon bejegyezhetünk több postafiókot is (amennyiben több e-mail címünk van). Ezeket a postafiókokat a program képes egyszerre kezelni, azaz küldés/fogadás alkalmából az összes postafiókunkból letölti a leveleket. Levélíráskor pedig választhatunk, melyik címünk használatával készítsük az üzenetet.
 +
 +A fentieken túl még további beállítások is végezhetők. Például beállíthatjuk telefonos Internet (vagy Freemail) elérésünket is a postafiók letöltéséhez. Ehhez a legutolsó képen látható Tulajdonságok gombra kattintsunk, s itt válasszuka  Kapcsolat fület. A listából válasszuk ki a kívánt kapcsolatot. A program általános beállításai között (Eszközök/Beállítások menü, Kapcsolat fül) kérhetjük azt is, hogy a levelek letöltése után automatikusan megszűnjön a kapcsolat.
 +
 +Hasonlóan állítható be ez a Thunderbird levelezőben:
 +
 +A Fájl/Új/Postafiók... menüt válasszuk!
 +
 +{{:tb10.jpg|:tb10.jpg}}
 +
 +{{:tb11.jpg|:tb11.jpg}}
 +
 +{{:tb12.jpg|:tb12.jpg}}
 +
 +{{:tb13.jpg|:tb13.jpg}}
 +
 +{{:tb14.jpg|:tb14.jpg}}
 +
 +Itt adhatjuk meg, hogy mi legyen a levelező mappa neve:
 +
 +{{:tb15.jpg|:tb15.jpg}}
 +
 +Leellenőrizhetjük, hogy mindent jól írtunk be (később, a beállításoknál ezen változtathatunk természetesen):
 +
 +{{:tb16.jpg|:tb16.jpg}}
 +
 +
 +**A jelszót később kéri a program.**
 +
 +Végül megnyomjuk a Befejezés gombot, és ezzel befejeztük a beállítást.
 +
 +A többi levelező program is hasonlóan működik. Az előbb bemutatottak mellett elterjedt még az Eudora és a Pegasus Mail is, a Linux rendszereken pedig elterjedt a pine program használata. Ezek a szoftverek általában angol nyelvűek, illetve néhol választhatunk más világnyelvek közül is.
 +
 +----
 +[[Üzenetek és mappák]] << [[Tartalomjegyzék]] >> [[Webmail – Freemail]]
a_levelezoprogram_beallitasa.txt · Utolsó módosítás: 2006/07/04 11:58 (külső szerkesztés)
 
Hacsak máshol nincs egyéb rendelkezés, ezen wiki tartalma a következő licenc alatt érhető el: CC Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported
Recent changes RSS feed Donate Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki