Üzenetek és mappák « Tartalomjegyzék » Webmail – Freemail


A levelezőprogram beállítása

A levelezés használatához először meg kell adni drótpostafiókunk adatait. Azért van erre szükség, hogy a program el tudja végezni a küldés-fogadás feladatait: tisztában legyen vele, honnan töltse le az érkező leveleket, és azzal is, hogyan küldje el az általunk írt üzeneteket. A levelezőprogramok túlnyomó része a POP/SMTP szabványok szerint kezeli a drótpostát, ezért mindegyik program ugyanazokat az adatokat fogja kérni. Mielőtt elvégezzük a beállításokat, írjuk össze az adatokat, melyekre szükségünk lesz:

Név, szervezet - Általános adatok a felhasználóról E-mail cím - Saját drótpostacímünk POP szerver - A levelek letöltése ezen a számítógépen keresztül történik. Ez a gép biztosítja tehát drótpostafiókunk elérhet?ségét. A nevét kell megadnunk, ez lehet pl. mail.lutheran.hu vagy freemail.hu POP felhasználó - Felhasználói név a levelezőszerveren POP jelszó - A felhasználói névhez tartozó jelszó SMTP szerver - A levelek küldését végezzük ezen a szerveren keresztül. Saját Internet szolgáltatónk levelezőszerverét kell megadnunk (pl. mail.externet.hu, smtp.interware.hu), vagy a Freemail esetén freemail.hu

A fenti adatokat jegyezzük fel, mielőtt megkísérelnénk beállítani a levelezőprogramban. Amennyiben az Internet elérésünk mellé kapunk postafiókot is, az Internet szolgáltató rendelkezésünkre bocsátja az összes, fent említett adatot. Egyébként pedig a drótpostafiókunk üzemeltetőjétől kell megkérdeznünk az adatokat. Akinek Freemail vagy más, ingyenes levelezőszolgáltatónál van postafiókja, a postafiók létrehozásakor az Interneten megkapja az adatokat az eléréshez. (A Freemail kezeléséről ld. a CD mellékleten található leírást).

Drótpostafiókunk elérhetősége többféle lehet: a legelterjedtebb az előbbi táblázatban szereplő POP (Post Office Protocol) szabványú postafiók. Egyben ez a legegyszerűbb szabvány is, mely a levelek letöltését lehetővé teszi. Elterjedt az IMAP (Internet Message Access Protocol) szabványú elérés is, mely ugyanúgy képes letölteni a leveleket, mint a POP, de többletszolgáltatásokat nyújt a levelezőszerveren való tároláshoz: mappákat lehet létrehozni a szerveren stb. Saját levelezőprogramunkban hasonlóak az IMAP elérés beállításai is, mint a POP elérésé – csak a postafiók elérésének szabványát kell átállítanunk POP-ról IMAP-ra.

A fogadás és küldés beállítását szemléltetjük a következő részben. Jöjjön tehát A drótpostaláda kialakítása Outlook Expressben című képregényünk:

1. Az Eszközök/Fiókok menüpontot válasszuk!

:ol13.jpg

2. A megnyíló Internet-fiókok panel Hozzáadás gombjára kattintsunk.

:ol14.jpg

3. A megnyíló lehetőségek közül a Levelezés menüpontot válasszuk!

:ol15.jpg

Ezzel egy varázslót indítunk, mely segít abban, mit is kell tennünk a beállításokhoz.

4. A nevünket gépeljük először, majd a lap alján a Tovább gombra kattintsunk! Ezt a kimenő nevet látják meg a levelünket kapók.

:ol16.jpg

5. A következő tennivaló az e-mail címünk beírása.

:ol17.jpg

6. Ezután a levélfogadó szerver típusát (POP illetve IMAP) kell kiválasztani és nevét beírni, majd a levélküldő szerver nevét megadni.

:ol18.jpg

7. Beírjuk még a levélfogadáshoz szükséges felhasználói nevet és a hozzá tartozó jelszót (táblázatunkban POP felhasználó és jelszó)

:ol19.jpg

8. A befejezés után megjelenik az Internet-fiókok listájában.

:ol20.jpg

Hasonló módon bejegyezhetünk több postafiókot is (amennyiben több e-mail címünk van). Ezeket a postafiókokat a program képes egyszerre kezelni, azaz küldés/fogadás alkalmából az összes postafiókunkból letölti a leveleket. Levélíráskor pedig választhatunk, melyik címünk használatával készítsük az üzenetet.

A fentieken túl még további beállítások is végezhetők. Például beállíthatjuk telefonos Internet (vagy Freemail) elérésünket is a postafiók letöltéséhez. Ehhez a legutolsó képen látható Tulajdonságok gombra kattintsunk, s itt válasszuka Kapcsolat fület. A listából válasszuk ki a kívánt kapcsolatot. A program általános beállításai között (Eszközök/Beállítások menü, Kapcsolat fül) kérhetjük azt is, hogy a levelek letöltése után automatikusan megszűnjön a kapcsolat.

Hasonlóan állítható be ez a Thunderbird levelezőben:

A Fájl/Új/Postafiók… menüt válasszuk!

:tb10.jpg

:tb11.jpg

:tb12.jpg

:tb13.jpg

:tb14.jpg

Itt adhatjuk meg, hogy mi legyen a levelező mappa neve:

:tb15.jpg

Leellenőrizhetjük, hogy mindent jól írtunk be (később, a beállításoknál ezen változtathatunk természetesen):

:tb16.jpg

A jelszót később kéri a program.

Végül megnyomjuk a Befejezés gombot, és ezzel befejeztük a beállítást.

A többi levelező program is hasonlóan működik. Az előbb bemutatottak mellett elterjedt még az Eudora és a Pegasus Mail is, a Linux rendszereken pedig elterjedt a pine program használata. Ezek a szoftverek általában angol nyelvűek, illetve néhol választhatunk más világnyelvek közül is.


Üzenetek és mappák « Tartalomjegyzék » Webmail – Freemail

a_levelezoprogram_beallitasa.txt · Utolsó módosítás: 2006/07/04 11:58 (külső szerkesztés)
 
Hacsak máshol nincs egyéb rendelkezés, ezen wiki tartalma a következő licenc alatt érhető el: CC Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported
Recent changes RSS feed Donate Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki