Doménnév, URL, honlap « Tartalomjegyzék » Küzdelem az információáradattal


a Microsoft Internet Explorer és a Mozilla Firefox

Ismerkedjünk meg a két legnépszerűbb böngészőprogrammal. Mindkettő a személyi számítógépeknél megszokott ablakkal jelentkezik, sok hasonló elemet tartalmaznak. (A különböző elnevezéseket az Explorer/Mozilla sorrendben adjuk meg. A Mozilla egy nyílt forráskódú kezdeményezés. A felhasználó számára rengeteg lehetőséget ad a böngésző funkcióinak kiegészítésére.)

Az Explorert a 6-os verzió szerint, a Mozilla Firefoxot az 1.5.0.4-es verzió szerint mutatjuk be.

Természetesen ezen a két böngészőn kívül még számtalan más programot is használhatunk a Világháló információinak megjelenítésére. Használatuk között nincsenek alapvető különbségek, tanfolyamunk szempontjából pedig magának a böngészőnek a képességei amúgy is másodlagosak. Ezért az itt elsajátított ismeretek bármely böngészőprogramban ugyanúgy használhatók majd.

Az ablak tetején egy információs és (alapbeállításban) három parancsadó sor, az ablak alján még egy információs sor található. A legfelső, információs sorban a dokumentum saját címe/a dokumentum URL-je és a böngésző elnevezése található.

A második sor a legördülő menükből álló parancssor (Megjegyezzük, hogy az alábbi felsorolások a böngészők változatai szerint módosulhatnak):

 Explorer:  Fájl  Szerkesztés  Nézet  Kedvencek  Eszközök   Súgó
 Mozilla :  Fájl  Szerkesztés  Nézet  Ugrás    Könyvjelzők Eszközök  Súgó

A harmadik sor a navigációs eszközsáv, ebben a legfontosabb utasítások ikonjait találjuk:

 Explorer:  Vissza  Előre Leállítás  Frissítés Kezdőlap  Keresés  Kedvencek  Előzmények Levelezés  Nyomtatás Szerkesztés Kutatás
 Mozilla :  Vissza  Előre Frissítés  Leállítás Kezdőlap  **    Cím-eszközsáv    ** Ugrás    Keresősáv

A negyedik sor a cím-eszközsáv az Explorernél. Ez egy olyan ablak, ahova beírhatjuk az elérni kívánt webszerver vagy dokumentum címét. Mellette van az Ugrás gomb, valamint a Hivatkozások menü.

A Mozilla esetében itt helyezkedik el a Könyvjelzők megnyitására szolgáló gombok, valamint a felvett „élő könyvjelzők”.

A Mozilla bír egy extra szolgáltatással, melyet lapozásnak hívnak. Ez arra szolgál, hogy nem kell több ablakot meghívni a Windowson belül, hanem a böngésző lekezeli a különböző oldalakat egy ablakban. Ez a dolog nagyon hasznos, ha csoportosítani akarjuk a megnyitott tartalmakat.

Az ablak alján elhelyezkedő információs sorban többféle közleményt olvashatunk. Ezek közül a legfontosabbak a dokumentumletöltés pillanatnyi állapotáról szólnak.

Internet Explorer 6

:bi1.jpg

Mozilla Firefox 1.5

:bm1.jpg

A teljes menükészlet ismertetésére nincs mód, de nézzük meg a legfontosabb navigációs parancsokat.

Az Előre és Vissza gombok értelme nyilvánvaló: eddig letöltött és a memóriában tárolt dokumentumaink között mozoghatunk.

A Kezdőlap arra az oldalra visz bennünket, amelyet a böngészőben beállítottunk, mint indításkori oldalt.(Az Eszközök/Internet beállítások/Szerkesztés/Beállítások menüpontokban, vagy Mozillában Eszközök/Beállítások→Általános és ott a Kezdőlap „Hely” mezőjében kell megadni.)

A Leállítás a folyamatban lévő letöltés megszakítására, a Frissítés/Újratöltés az ablakban látható dokumentum ismételt letöltésére szolgál.

A legfontosabb kérdés az, hogyan juthatunk el egy másik címre. Erre több lehetőségünk van a szövegben látható csatolókra való kattintáson kívül. A csatolókat általában aláhúzással és más (alapesetben kék) színnel különböztetik meg a normál szövegtől. Ne feledjük, kép is lehet csatoló. Ha tudjuk egy dokumentum címét, akkor ezt beírhatjuk a cím-eszköztár kis ablakába, vagy a Fájl/Megnyitás menüpontra kattintva a megjelenő űrlapba. Ez utóbbiban tallózva könnyen megnyithatunk a saját gépünkön tárolt oldalakat is.

A böngészőprogramok fejlesztői azonban még néhány kényelmi eszközről is gondoskodtak. Tárolják az előzményeket, az elmúlt időszakban, akár hetekre visszamenően, a meglátogatott weboldalak címeit, amelyekre kattintva megkezdődik a letöltési folyamat. Az Explorernél egy ikon segítségével kinyithatjuk az Előzmények keretet. A Mozilla a menüsor Ugrás/Előzmények-nél nyújtja ezt, de gyorsabb megtanulni a Ctrl+H (H mint History) billentyűkombinációt.

:bm4.jpg

Hasonló célt szolgál a cím-ablak kinyitható menüje.

Végül mindkét böngészőnél megtalálhatjuk a Kedvencek/Könyvjelzők gombokat, amelyek arra szolgálnak, hogy tárolhassuk azoknak az oldalaknak címeit, amelyek éppen a böngésző ablakában vannak. Ezeket a dokumentumokat vagy honlapokat később bármikor letölthetjük a címekre kattintva.

A letöltött dokumentumainkat tárolhatjuk saját gépünkön és kinyomtathatjuk. Beállíthatjuk a monitoron a betűméretet, és néha szükségünk lehet a betűkészlet kódolásának megváltoztatására is, ha netán furcsa karaktereket látunk a szövegben.

Beállíthatjuk a böngészők számos paraméterét, legyen szó akár a hálózati kapcsolatokról, akár a megjelenítés módjáról. Tudnunk kell azt is, hogy a világhálón elhelyezett dokumentumok a legkülönbözőbb formátumúak lehetnek, különösen igaz ez a multimédiás állományokra. A böngészőket speciális néző (és halló) programokkal egészítik ki, hogy sokféle dokumentumot legyenek képesek megjeleníteni. Mindenre azonban még a „legokosabbak” sincsenek felkészítve. Ezért előfordulhat, hogy üzenetet kapunk, amely szerint le kell töltenünk valahonnan ezeket megtekintés, meghallgatás előtt. Általában tudják azt is, hogy honnan. Kellemetlen, de meg kell tennünk, hogy letöltjük, elhelyezzük gépünk programállományai közé, és ha kell, telepítjük őket. Ennek részletei már nem az információkereső fejezetbe tartoznak.


Doménnév, URL, honlap « Tartalomjegyzék » Küzdelem az információáradattal

a_ket_legelterjedtebb_boengeszoprogram.txt · Utolsó módosítás: 2006/07/04 12:02 (külső szerkesztés)
 
Hacsak máshol nincs egyéb rendelkezés, ezen wiki tartalma a következő licenc alatt érhető el: CC Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported
Recent changes RSS feed Donate Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki