Látványterv, grafika « Tartalomjegyzék » Honlapszerkesztés


A honlapok megjelenítése

Mielőtt honlapunk szerkesztésébe kezdenénk, szánjunk rá egy kis időt, hogy megértsük, hogyan is működik a honlapok megjelenítése. Ha megértjük a működési mechanizmust, utána sokkal könnyebben alakíthatjuk ki saját oldalainkat.

A megértés előfeltétele, hogy ismerjük a böngészőprogram (pl. Internet Explorer vagy Mozilla Firefox) kezelését, és tisztában legyünk a honlapcím (URL) fogalmával. Ezek részletes leírását megtaláljuk az előző tanfolyami fejezet (Információmorzsák a cyber-kazalban) elején, az Egy kevés technika című bevezető részben:

Egy honlap sok oldalból áll. Először a nyitóoldalt nyitják meg a frissen érkező vendégek, innen pedig a hozzácsatolt további oldalakra lépnek tovább. Egy-egy oldal nem más, mint egy szöveges adatállomány. Olyasmi, mint amilyenekkel levélírás közben nap mint nap dolgozunk a szövegszerkesztőnkben. Gondoljunk vissza arra, napi munkánk során mi mindent szoktunk végezni a szövegszerkesztővel! Legépelünk egy szöveget, megformázzuk, tördeljük, esetleg beillesztünk egy képet, és ha jól mutat, akkor kinyomtatjuk, vagy elküldjük e-mailben. A honlap oldalai alapvetően nem különböznek az általunk eddig készített levelektől, s a munka menete is hasonlít.

Fontos különbség, hogy a honlap oldalai a szövegbe illesztve tárolják a tördelési és formátuminformációkat. Tehát azt, hogy az oldal hogyan nézzen ki. A szövegszerkesztőben készített levelünkben nem látjuk, hogyan tárolja a program azt, hogy melyik szövegrész legyen kicsi vagy nagybetűs, hol van új bekezdés stb. Ezzel szemben a honlap oldalainak szövegében ez pontosan látható. A szövegbe illesztett parancsokat a HTML (Hypertext Markup Language, magyarul hipertextes jelölőnyelv) szabványa írja le, ezért beszélünk a honlapok esetében HTML dokumentumokról vagy HTML oldalakról. Erre utal az is, hogy az adatállományok .html-re vagy .htm-re végződnek.

A honlapok HTML oldalaiban nemcsak a szöveg kinézetére vonatkozó parancsokat találunk, hanem – többek között – képekre és más oldalakra való hivatkozásokat. A képek külön adatállományban kerülnek tárolásra, de a rájuk hivatkozó oldal megjelenítésekor ők is megjelennek. Más oldalakra való hivatkozások pedig csatolókként (angolul: link) jelennek meg (általában aláhúzva), és az egérrel rákattintva ugorhatunk a csatolt oldalra – éppen az „összekapcsolhatóság” miatt nevezték el hipertextnek a technológiát.

Minden oldalnak és minden képnek önálló címe van, szabványos formátumban. Bárhol a világon ezt a címet beírja valaki a böngészőjébe, csak az az oldal jelenhet meg. Ez a cím az URL, és úgy néz ki, mint pl. http://www.katolikus.hu/erkolcs.html

Amikor egy ilyen címet beírunk a böngészőnkbe, az letölti az Internetről a megadott című dokumentumot. Persze egy ilyen HTML dokumentumban a szövegen kívül sokféle parancs található: ezeket nem írja ki nekünk a böngészőprogram, hanem értelmezi, és ezeknek megfelelően megjeleníti a dokumentumot. Ha talál képekre utaló hivatkozásokat, akkor a képek címe alapján azokat is letölti egytől egyig, és megjeleníti a vezérlőparancsok által előírt helyen és méretben. Amint az oldalt olvassuk és egy csatolóra (linkre) kattintunk, a csatoló címe által megadott dokumentummal kezdődik az egész folyamat előlről: a böngésző letölti, értelmezi, megjeleníti, aztán letölti a képeket is és azokat is megjeleníti. Röviden ennyi a honlapok technikájának működési háttere.


Látványterv, grafika « Tartalomjegyzék » Honlapszerkesztés

a_honlapok_megjelenitese.txt · Utolsó módosítás: 2006/07/04 12:07 (külső szerkesztés)
 
Hacsak máshol nincs egyéb rendelkezés, ezen wiki tartalma a következő licenc alatt érhető el: CC Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported
Recent changes RSS feed Donate Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki