Különbségek

A kiválasztott változat és az aktuális verzió közötti különbséget mutatjuk.

Összehasonlító nézet linkje

a_hipertext [2006/07/04 12:02] (aktuális)
sorszám 1: sorszám 1:
 +[[A kliens-szerver (ügyfél-kiszolgáló) működés]] << [[Tartalomjegyzék]] >> [[Doménnév, URL, honlap]]
 +----
 +===A hipertext===
  
 +A hipertext vagy hipermédia olyan dokumentum, amelyben csatolók, hivatkozások (angolul linkek) vannak más dokumentumokra vagy az adott dokumentum tetszőleges, belső pontjaira. A dokumentum olvasója (nézője, hallgatója) az adott kapcsolatot (egérkattintással) aktiválva a dokumentum kijelölt helyére ugorhat, onnan ismét más helyre vagy vissza az előzőre. Így ad lehetőséget ez a technika a viszonylag szabad bolyongásra az összekapcsolt dokumentumokban. 
 +
 +A hipertext-dokumentumokat a HTML (HyperText Markup Language) jelölő nyelv segítségével készítik, amellyel megadható a weboldal formája. A képernyőn megjelenő oldal kinézetét azonban az is megszabja, hogy a keresőprogram hogyan értelmezi a jelöléseket.
 +
 +A dokumentum jelen esetben természetesen nemcsak szöveges állományokat jelent, hanem képeket, hang-, illetve videóállományokat is – gyakorlatilag bármit, ami számítógépen tárolható, megjeleníthető. Másrészt viszont ebben a fejezetben alapvetően a szöveges állományokkal foglalkozunk, mivel az internetes keresés a szövegek körében a legelterjedtebb. Már léteznek képkeresők és videókeresők is, melyek azonban a képek szöveges leírásában keresnek, tehát valójában szöveges keresők ezek is.
 +
 +----
 +[[A kliens-szerver (ügyfél-kiszolgáló) működés]] << [[Tartalomjegyzék]] >> [[Doménnév, URL, honlap]]
a_hipertext.txt · Utolsó módosítás: 2006/07/04 12:02 (külső szerkesztés)
 
Hacsak máshol nincs egyéb rendelkezés, ezen wiki tartalma a következő licenc alatt érhető el: CC Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported
Recent changes RSS feed Donate Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki