A kliens-szerver (ügyfél-kiszolgáló) működés « Tartalomjegyzék » Doménnév, URL, honlap


A hipertext

A hipertext vagy hipermédia olyan dokumentum, amelyben csatolók, hivatkozások (angolul linkek) vannak más dokumentumokra vagy az adott dokumentum tetszőleges, belső pontjaira. A dokumentum olvasója (nézője, hallgatója) az adott kapcsolatot (egérkattintással) aktiválva a dokumentum kijelölt helyére ugorhat, onnan ismét más helyre vagy vissza az előzőre. Így ad lehetőséget ez a technika a viszonylag szabad bolyongásra az összekapcsolt dokumentumokban.

A hipertext-dokumentumokat a HTML (HyperText Markup Language) jelölő nyelv segítségével készítik, amellyel megadható a weboldal formája. A képernyőn megjelenő oldal kinézetét azonban az is megszabja, hogy a keresőprogram hogyan értelmezi a jelöléseket.

A dokumentum jelen esetben természetesen nemcsak szöveges állományokat jelent, hanem képeket, hang-, illetve videóállományokat is – gyakorlatilag bármit, ami számítógépen tárolható, megjeleníthető. Másrészt viszont ebben a fejezetben alapvetően a szöveges állományokkal foglalkozunk, mivel az internetes keresés a szövegek körében a legelterjedtebb. Már léteznek képkeresők és videókeresők is, melyek azonban a képek szöveges leírásában keresnek, tehát valójában szöveges keresők ezek is.


A kliens-szerver (ügyfél-kiszolgáló) működés « Tartalomjegyzék » Doménnév, URL, honlap

a_hipertext.txt · Utolsó módosítás: 2006/07/04 12:02 (külső szerkesztés)
 
Hacsak máshol nincs egyéb rendelkezés, ezen wiki tartalma a következő licenc alatt érhető el: CC Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported
Recent changes RSS feed Donate Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki